Centrale Bank werkt aan verdere financiële vernieuwing
06 Aug 2019, 22:33
foto


Met de introductie van de InnovationHub en de Regulatory Sandbox is de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bezig haar financiële dienstverlening (FinTech) technologisch verder te vernieuwen. FinTech zal in de komende jaren de betaalgewoonten van consumenten en de manier waarop de financiële wereld zaken doet ingrijpend veranderen, zegt de CBvS in een persbericht.

Met de twee nieuwe applicaties moet de toezichthoudende taak en de wijze waarop de CBvS haar monetair beleid uitvoert, aangepast worden. De bank wil de positieve bijdrage van technologische vernieuwing doorvoeren en tegelijkertijd de potentiële risico's hiervan op het financieel systeem in kaart brengen en deze verminderen.

InnovationHub moet marktpartijen ondersteuning bieden bij vragen over de toepassing van wet- en regelgeving rondom nieuwe financiële producten en diensten. Het is beschikbaar voor alle partijen die een innovatief financieel product of dienst op de markt willen brengen. Bij deze gaat om zowel vergunninghoudende partijen (onder toezicht van de bank) als nieuwkomers.

De Regulatory Sandbox biedt aan een onderneming die een innovatief financieel product of dienst op de markt wenst te brengen de mogelijkheid om in een gecontroleerde en veilige ruimte zijn product te testen voordat deze aan het publiek wordt aangeboden. Voorts stelt de Sandbox de bank in haar hoedanigheid als toezichthouder in staat om deze nieuwe dienst of product volledig te begrijpen, te observeren en te bepalen of er potentiële voordelen dan wel risico’s aan zijn verbonden.

Daarnaast zal  worden onderzocht of het nieuw product of de dienst kan worden ondergebracht de huidige wet- en of regelgeving. Indien het product of de dienst niet ondergebracht kan worden bij de bestaande toezichtwetgeving, zal de Bank voorwaarden opstellen waaraan de onderneming dient te voldoen.

Op grond van de Bankwet heeft de Bank de algemene taakstelling om  een gezond en prudent financieel stelsel te garanderen. Gelet op de diverse nieuwe financiële ontwikkelingen kan zich de situatie voordoen dat wet- en regelgeving ter zake ontbreekt. Om enerzijds deze innovatieve ontwikkelingen niet te stagneren en anderzijds invulling te geven aan haar algemene taakstelling heeft de bank een Regulatory Sandbox in het leven geroepen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March