China en Pakistan veroordelen intrekkingsbesluit India
06 Aug 2019, 14:44
foto
Een Indiase politieagent stopt een motorfiets bij een controlepost in Jammu waar beperkingen zijn ingesteld. (Foto: Reuters)


Het plan van de Indiase premier Narendra Modi om de status van Kashmir te veranderen, is vandaag gestuit op hevige tegenstand van China en zijn bondgenoot Pakistan. In het betwiste gebied zijn voor de tweede dag de communicatiekanalen uit de lucht gehaald om protesten te voorkomen.

In een poging de greep op Jammu en Kashmir te verstevigen, waarvan delen worden betwist door Pakistan en China, heeft India een grondwettelijke bepaling ingetrokken, waarin werd bepaald dat de deelstaat zijn eigen wetten mocht maken. Jammu en Kashmir is de enige deelstaat van India met een islamitische meerderheid.

De veranderingen die zijn opgelegd door de Hindoestaanse nationalistische regering van Modi zijn de meest ingrijpende in de bijna 30 jaar dat India een opstand in Kashmir neersloeg. De regering verdeelde de deelstaat ook in twee federaal beheerde gebieden.

China zei dat het tegen het besluit van India was om de speciale status van Kashmir in te trekken en dat New Delhi voorzichtig moest zijn met grenskwesties. "De actie van India is onaanvaardbaar en zou geen juridisch effect hebben", zei woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, in een verklaring. Delhi wees China  onmiddellijk terecht en zei dat Kashmir een interne aangelegenheid was.

De Himalaya-regio is verdeeld tussen India, Pakistan en China. India heerst over de dichtbevolkte Kashmir-vallei en de door Hindoes gedomineerde regio rond de stad Jammu. Pakistan controleert een wiggebied in het westen, terwijl China een dunbevolkt hooggelegen gebied in de noorden onder zich heeft.

China drong er bij India op aan zich strikt te houden aan de afspraken die beide landen hebben gemaakt om acties te voorkomen die grenskwesties verder zouden compliceren, zei Hua. India en China hebben een voortdurende conflict over de grens, inclusief in Ladakh, het hooggelegen gebied.

Woordvoerder Raveesh Kumar van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het opsplitsen van Jammu en Kashmir in federale gebieden een binnenlandse kwestie was. "India geeft geen commentaar op de interne aangelegenheden van andere landen en verwacht ook dat andere landen hetzelfde zullen doen."

De straten in Jammu zijn verlaten nu er beperkingen zijn ingesteld. (Foto: Reuters)

Duizenden paramilitaire troepen zijn ingezet in Kashmir en telefoon- en internetdiensten zijn opgeschort, wat aanleiding geeft tot kritiek dat de regering alle afwijkende meningen probeert te onderdrukken.

Videobeelden toonden dinsdag verlaten straten in Srinagar, de belangrijkste stad van de regio. Srinagar is ook het centrum van de decennia lange gewapende opstand waarvan India Pakistan beschuldigt dat het de opstandelingen helpt. Islamabad zegt dat het alleen morele en diplomatieke steun geeft aan de Kashmiri-bevolking in hun strijd voor zelfbeschikking.

Na een ontmoeting met topcommandanten in de stad Rawalpindi, uitte de Pakistaanse legerchef steun aan de bevolking van Kashmir. De Pakistaanse premier zei dat hij overwoog om naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te gaan. "Het Pakistaanse leger staat stevig achter de Kashmiri's in hun rechtvaardige strijd tot het einde", zei generaal Qamar Javed Bajwa. "We zijn voorbereid en zullen tot op zekere hoogte onze verplichtingen in dit opzicht nakomen."

Ontwikkeling
De Indiase regering heeft gezegd dat de speciale status van Kashmir de ontwikkeling ervan belemmerde, omdat het mensen van buiten de deelstaat verbood om onroerend goed te kopen, te investeren en zich daar te vestigen. "We zullen van Jammu en Kashmir één van onze meest ontwikkelde deelstaten maken," zei minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, tot luid juichende aanhangers in het parlement.

Gewapende politie patrouilleerde dinsdag om de paar honderd meter in Srinagar, waar een verbod op openbare bijeenkomsten van meer dan vier mensen van kracht bleef. Onderwijsinstellingen en de meeste winkels in woonwijken waren gesloten. Sommige winkeliers zeiden dat de voorraden opraken na dagen van paniekaankopen.

Een ziekenhuis in Srinagar is getroffen door de opschorting van telefoon, televisie en internetcommunicatie. Medewerkers werkten  overuren, met ambulances die erop uit werden gestuurd om artsen en verpleegkundigen binnen te brengen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April