Bezorgdheid over toekomst Rosebel én werknemers
06 Aug 2019, 00:02
foto


De bezorgdheid bij zowel de directie van Rosebel Gold Mines/Iamgold als de personeelsbond binnen het bedrijf over de situatie, is niet verminderd. Werknemers van het bedrijf zitten al een week thuis en het bedrijf ligt zo goed als lam. Alleen de raffinaderij draait nog op een heel laag pitje. Door de incidenten met dodelijke afloop en in het brand steken van machines is er een overmachtssituatie ontstaan, waardoor de mijnactiviteiten zijn stopgezet. 

Vakbondsleider Lloyd Read heeft maandag een gesprek gehad met de general manager van Rosebel Gold Mines, Martin Beausejour. Ze hebben beiden hun zorgen over de situatie gedeeld. Beausejour heeft de bondsvoorzitter gevraagd om waar nodig het bedrijf te ondersteunen. Read om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de situatie ook een zware wissel trekt op de werknemers. Hoe langer de situatie zo voortduurt, hoe meer ze onzeker worden over hun baan. "Ofschoon er voorlopig niet gewerkt wordt, worden de werknemers normaal uitbetaald volgens hun 12-urige werkdag." Hoe lang het bedrijf dat zo volhoudt, daar blijft Read het antwoord op schuldig.

De situatie in het veld blijft intens en lopen alle partijen op eieren. Read herhaalt dat alle partijen om de tafel moeten om een structurele oplossing te vinden. "Dus ook met de illegale mijnwerkers moet worden gesproken." Alle partijen, de regering, de vakbond, het bedrijf en alle andere actoren moeten de hoofden bij elkaar brengen, om te kijken hoe de werkzaamheden zo snel als mogelijk kunnen worden hervat onder gegarandeerde veilige omstandigheden, voegt de vakbondsleider eraan toe. "De situatie raakt alle partijen, de regering en het bedrijf (inkomstenderving) en het personeel (onzekerheid)."

Starnieuws verneemt dat Steve Letwin, president en CEO van Iamgold, ook speciaal naar Suriname is gekomen om zich te oriënteren. Voor vandaag staat ook een gesprek met president Desi Bouterse op de agenda. 
Advertenties