Wirth: Betalen met smartphones is veilig
06 Aug 2019, 08:51
foto
De wetgeving zal verder aangepast worden om betalen via smartphones veiliger te maken. (Foto: René Gompers)


Surinamers zijn nu in staat om met hun smartphones via Uni5pay betalingen te verrichten. Dit digitale verkeer wordt automatisch bijgehouden. De informatie is naar internationale standaarden beveiligd, deelt Regillio Wirth, directeur van Unified Payment Platform Suriname NV (UPPS) mee. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons geeft aan dat de wetgeving verder aangepast zal worden om de privacy van de gebruikers te beschermen. 

De applicatie biedt een goed overzicht van alle transacties. Dit stelt de gebruikers in staat om hun budget bij te houden. De informatie van al de gebruikers en transacties wordt veilig opgeslagen, benadrukt Wirth. “Voor de data van transacties hebben we partnerbanken,” geeft hij aan. “De data van transacties zijn geheel veilig en gaan geheel volgens de internationale veiligheidsstandaarden voor wat betreft digitale transfers.” 

Simons is een ‘outspoken’ voorvechter van ICT-ontwikkeling. “We moeten wel beseffen wat voor krachtig gereedschap ICT is, wat voor krachtig hulpmiddel het is. Dus we moeten vanaf het begin bepalen hoe we het als land willen gebruiken. Vandaar dat we nu al bezig zijn te praten met de Centrale Bank en Financiën om de wetgeving verder aan te passen.” In augustus 2017 is de Wet Elektronisch Rechtsverkeer aangenomen waardoor applicaties als Uni5pay mogelijk zijn, haalt Simons aan. 

“Maar het (e-wallet) moet ook in het bankingsysteem goed passen. We moeten ook kijken naar privacy van burgers, naar de veiligheid van de data,” geeft Simons aan. “Dus die wet gaan we ook afhandelen, zodat companies die deze voorzieningen geven, zich ook te houden hebben aan een aantal regels." Binnenkort gaat de Hakrinbank ook een digitale portemonnee aanbieden. Mopé (een creative afkorting voor ‘mobile payment’) zoals het zal heten, is niet alleen voor klanten van Hakrinbank bestemd. Een e-wallet stelt ook de mensen die geen bankrekening hebben in staat om betalingen met hun smartphones te doen. 

René Gompers
Advertenties