VS stapt uit historisch nucleair raketpact met Rusland
02 Aug 2019, 18:36
foto
De toenmalige presidenten van Rusland, Mikhail Gorbachev en van de VS, Ronald Reagan, kwamen het nucleair raketpact in 1987 overeen. (Archieffoto: Reuters)


Washington heeft zich vandaag, vrijdag, formeel teruggetrokken uit een historisch nucleair raketpact met Rusland nadat het had vastgesteld dat Moskou het verdrag schond, iets dat het Kremlin herhaaldelijk heeft ontkend. De VS had zes maanden geleden gezegd dat het uit het wapenbeheersingsverdrag zou stappen, tenzij Rusland zich aan het akkoord hield.

Moskou noemde het besluit een truc om uit een ​​pact te stappen dat de Verenigde Staten toch wilde verlaten om nieuwe raketten te ontwikkelen. Het tussenliggende nucleaire strijdkrachtenverdrag (INF) uit 1987 werd door de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Mikhail Gorbachev onderhandeld.

Het verbood landraketten met een bereik van tussen de 500-5.500 km, waardoor het vermogen van beide landen om op korte termijn een nucleaire aanval uit te voeren, werd beperkt.

"De VS blijft geen partij bij een verdrag dat opzettelijk door Rusland wordt geschonden", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in een verklaring over de terugtrekking van de VS. "Het niet naleven van het verdrag door Rusland, brengt de Amerikaanse allergrootste belangen in gevaar, aangezien de ontwikkeling en het in de praktijk brengen van een verdragsovertrekkend raketsysteem een ​​directe bedreiging vormt voor de VS en onze bondgenoten en partners," zei Pompeo.

Hoge bestuursfunctionarissen zeiden dat Rusland "meerdere bataljons" van een kruisraket in heel Rusland had ingezet in strijd met het pact, ook in West-Rusland, "met de mogelijkheid om kritische Europese doelen te raken."

Rusland ontkent de aantijging en zegt dat het bereik van de raket het buiten het verdrag plaatst. Het heeft een Amerikaanse eis afgewezen om de nieuwe raket, de Novator 9M729, bekend als de SSC-8 door de Westerse militaire alliantie van de NAVO, te vernietigen.

De Russische raket Novator 9M729 baart de VS en zijn bondgenoten zorgen. (Foto: Reuters)

Moskou heeft Washington verteld dat zijn besluit om te stoppen met het pact de wereldwijde veiligheid ondermijnt en een belangrijke pijler van internationale wapenbeheersing wegneemt.Rusland zei vrijdag dat het de VShad gevraagd om een ​​moratorium op de inzet van nucleaire raketten op land en op korte afstand. "Er is een ernstige fout gemaakt in Washington," zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"We hebben al een unilateraal moratorium ingevoerd en zullen geen land-gebaseerde korte of middellange afstandsraketten - als we ze krijgen - inzetten in regio's waar dergelijke Amerikaanse raketten niet worden ingezet," zei het.

President Vladimir Putin zegt dat Rusland geen wapenwedloop wil en hij heeft beloofd dat hij geen Russische raketten zal inzetten tenzij de VS dit eerst doen. Als Washington echter een dergelijke stap zet, zegt hij dat hij gedwongen zou zijn Russische hypersonische nucleaire raketten in te zetten op schepen of onderzeeërs in de buurt van de territoriale wateren van de VS.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwierp vandaag het moratorium verzoek van Rusland en zei dat het "geen geloofwaardig aanbod was", omdat Moskou al illegale raketten had ingezet. "Er zijn geen nieuwe Amerikaanse raketten, geen nieuwe NAVO-raketten in Europa, maar er zijn steeds meer nieuwe Russische raketten," zei hij.

Het geschil verergert de ergste wrijving tussen de VS en Rusland sinds de Koude Oorlog eindigde in 1991. Sommige experts vinden dat de ineenstorting van het verdrag andere wapenbeheersingsovereenkomsten zou kunnen ondermijnen en een erosie van het mondiale systeem zou versnellen dat is ontworpen om de verspreiding van nucleaire wapens te blokkeren.
Advertenties