Regering en Iamgold overleggen over normalisatie productie
02 Aug 2019, 00:01
foto
De regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin in gesprek met de leiding van Rosebel Gold Mines. Er is overleg gevoerd over normalisatie van de bedrijfsactiviteiten te Brokopondo. (Foto: NII)


Rosebel Gold Mines/Iamgold en de regering overleggen met elkaar om in uiterlijk twee weken het goudbedrijf volledig operationeel te hebben. Vicepresident Ashwin Adhin leidt de gesprekken in opdracht van president Desi Bouterse, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Er is donderdag overleg gevoerd met de leiding van Rosebel Gold Mines. 

De Vicepresident ziet goede uitgangspunten voor de opstart van bedrijvigheid terwijl de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. Bij het overleg met de goudmaatschappij waren ook aanwezig de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Ronnie Benschop van Defensie. De regering heeft meegedeeld dat ze de veiligheid van medewerkers, bewoners en have en goed zal garanderen. 

NH-minister Akiemboto laat optekenen dat de overheid een overeenkomst heeft met de multinational en er daarom alles aan gedaan wordt om de veiligheid te garanderen en het vertrouwen te herstellen, zodat normalisatie van de productie op gang kan komen. De ministers van Justitie en Politie en Defensie hebben hiertoe onder andere besloten om aanvullende manschappen ter beschikking te stellen. 

Getrouw stelt de dorpsbewoners gerust door ook permanente aanwezigheid van politie te garanderen voor Nieuw Koffiekamp om ook aldaar het veiligheidsgevoel terug te brengen.
Verder is Akiemboto in gesprek getreden met goudzoekers uit het gebied, waaronder het bestuur van Makamboa, over het incident en de weg vooruit. De regering heeft op verschillende momenten medeleven betuigd aan de families van de overledene en de gewonden en is in contact met de nabestaanden. 

Sinds zondagnamiddag zijn de mijnactiviteiten te Rosebel stopgezet, nadat een illegale goudzoeker om het leven kwam. Hij werd dodelijk geraakt door een politiekogel. De fabriek draait op een laag pitje. Een groot deel van het personeel is naar huis gestuurd in afwachting van de normalisatie van de situatie. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April