Toename Ebola-gevallen in Afrika; Volksgezondheid op alert
02 Aug 2019, 02:08
foto
Het aantal nieuwe Ebola-gevallen in de Democratische Republiek Congo heeft een piek bereikt. Foto: Reuters)


Het aantal Ebola-gevallen in de Democratische Republiek Congo (Afrika) heeft een piek bereikt. Door het zeer hoge besmettingsgevaar van deze ziekte, dringt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop aan dat alle landen, inclusief Suriname, voorzorgsmaatregelen verscherpen of nemen. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat zij reeds maatregelen hiertoe heeft genomen.

Het ministerie is in contact met de WHO via de structuren voor internationale gezondheidsvoorschriften (International Health Regulations Coördinator). De nationale hotline 178 is 24/7 ter beschikking van de samenleving, indien er iets gemeld moet worden dat de openbare gezondheidszorg mogelijk zou kunnen schaden. De WHO zegt dat het in deze fase vooral belangrijk is dat alle passagiers en de havens van binnenkomst van het land worden beschermd. Een maatregel is dat alle reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen die tickets verkopen, reizigers informeren en bewustmaken over het risico van ebola.

Reizigers uit de Democratische Republiek Congo worden onderworpen aan een strenge screening, als zij via de lucht- en zeehavens afreizen. Door deze strenge controle en de vele controlepunten in de lange reistijd vanuit Afrika naar Suriname, is de kans dat een met Ebola besmette reiziger uit dat gebied ons land bereikt, vrijwel nihil, zegt de voorlichting van Volksgezondheid.

Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden.

Advertenties