Wetsvoorstel grondenrechten eind september af
01 Aug 2019, 08:34
foto
Consultatiemeeting van het Management Team dinsdag in de Congreshal.
(Foto: NII)


Uiterlijk 30 september wil het Management Team Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT) het wetsvoorstel aanbieden aan president Desi Bouterse. Na consultatiemeetings met verschillende betrokkenen, zal vrijdag 16 augustus het MT, onder leiding van Wensely Misiedjan, opnieuw gesproken worden met het traditioneel gezag. De informatie die verkregen wordt tijdens de consultaties zal verwerkt worden in het het wetsvoorstel. 

De MT heeft dinsdag in de Congreshal een bijeenkomst gehouden. Naast overheidsfunctionarissen waren ook aanwezig: vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties, alsook de mijnbouw- en houtsector. Het MT is belast met de uitvoering van het Stappenplan, ter realisering van de wettelijke erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname. Misiedjan laat optekenen via het Nationaal Informatie Instituut dat hij tevreden is over het traject dat tot nu toe is afgelegd met de sessies. 

Het doel van de sessies is om genoeg suggesties en input te krijgen, die kunnen worden meegenomen bij het concipiëren van een conceptwet waarin erkenning van de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken wordt geregeld. Misiedjan heeft de aanwezigen ingelicht over het traject dat wordt gevolgd en uitgelegd hoe stapsgewijs naar het doel wordt gewerkt. Het hoofddoel van de uitvoering van het Stappenplan is een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regeling van de grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken, dat consistent is met het internationaal recht.

Misiedjan heeft tijdens de presentatie, participanten ook inzichten verschaft over het grondenrechtenvraagstuk, de taakstelling en de doelen die worden nagestreefd. Ook de voorzitters van de drie technische commissies (Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie, Commissie Bewustwording) hebben elk een korte inleiding gehouden over hun verrichtingen en aandeel in de uitvoering van het Stappenplan. Een van de grootste uitdagingen van het MT is, volgens Misiedjan, de demarcatie van de woon- en leefgebieden van de Inheemse en Tribale Volken. De commissie Demarcatie heeft tot taak die gebieden in kaart te brengen.
Advertenties