Ruim 2/3 meerderheid voor nieuwe Comptabiliteitswet
31 Jul 2019, 07:50
foto
De nieuwe Comptabliteitswet met nieuwe regels die voor transparantie moeten zorgen en nemen van verantwoordelijkheid is met 35 algemene stemmen goedgekeurd. (Foto: Raoul Lith)


Coalitie én oppositie hebben dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) nadrukkelijk vóór de ‘Comptabiliteitswet 2019’ gestemd. De leden zijn het er allemaal over eens dat de nieuwe wet voor verbetering zal zorgen in de wijze waarop het beheer en toezicht op de staatsfinanciën plaatsvinden. De wet is aangenomen met 35 algemene stemmen. “Met deze nieuwe regels wordt beoogd een wijze van financiële verslaggeving voor de gehele publiek sector te bewerkstelligen volgens internationale standaarden”, laat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, optekenen. 

De bewindsman voegt daaraan toe dat ordening en transparantie zullen leiden tot efficiëntie en fraudebestendigheid. Volgens de wet zijn de verschillende ministers verantwoordelijk voor de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de begroting van hun ministeries. “De uitvoering is gericht op het financieel beheer. Dit beheer moet voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, ordelijkheid en controleerbaarheid”, meldt minister Hoefdraad. 

Vóór de stemming heerst onduidelijkheid over de inwerkingtreding van de wet en de werkelijke uitvoering die pas in 2022 te merken zal zijn, die is vastgesteld op 1 januari 2020. Het gaat om een vrij technische wet. Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) legt het volgende uit: Omdat we elk jaar bezig zijn met drie begrotingen is het belangrijk dat wij het begrotingscyclus goed begrijpen. De lopende begroting, het afsluiten van de vorige begroting en de voorbereidingen van de volgende begroting. Wanneer we nu aangeven dat deze wet in januari 2020 in werking treedt, dan geven we daarmee aan dat van de begroting die nu is uitgevoerd, de verantwoording moet plaatsvinden volgens de oude Comptabiliteitswet. We zullen ervoor zorgen dat wij tenminste verbetering brengen in de wijze waarop verantwoording plaatsvindt en de wijze waarop verslaggeving plaatsvindt.

“De opstelling van de begroting gaat in fases en dan heb je pas in 2022 de volledige opstelling en verantwoording zoals die nu hier zijn. Dat verbiedt de regering niet om de zaken die genoemd zijn alvast mee te nemen, omdat de huidige comptabiliteitswet dat niet verbiedt”, voegt Jennifer Geerlings-Simons (NDP), één van de initiatiefnemers, toe. Zij verwacht dat de regering steeds meer zal werken in de richting van de nieuwe Comptabiliteitswet. Ook is besloten om naast de wet ook een comptabiliteitsbesluit te hebben, waarin zaken die van structurele aard zijn in de wet worden geregeld.

Asis Gajadien (VHP) pleit voor bestuurlijke sancties in de wet. Hij vindt niet dat deze geregeld moeten worden in een Staatsbesluit. “Het gaat erom dat wij voor de toekomstige regeringen transparante regels maken, maar regelgeving is niet alles. Vandaar mijn pleidooi voor het opnemen van bestuursrechtelijke sancties, zodat consequenties verbonden worden aan het handelen van functionarissen/bestuursorganen die zich niet houden aan de regels. We moeten denken aan de toekomst”, zegt het lid. 

Waarnemend DNA-voorzitter, Melvin Bouva, spreekt zich lovend uit over de aanname van de nieuwe Comptabiliteitswet. “Met meer dan tweederde meerderheid geven wij de nadrukkelijke, uitdrukkelijke en duidelijke goedkeuring aan een wet die ons meer inzicht, regels en procedures geeft voor het beheer op staatsfinanciën. Gedurfd en historisch gezien de inspanning die na jaren wordt gepleegd voor deze wetten. Nu is er eindelijk moderne wetgeving die aansluit op internationale standaarden", merkt Bouva op.  

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April