Minister Getrouw: Veiligheid Rosebel gegarandeerd
31 Jul 2019, 00:01
foto
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie beantwoordt vragen. (Beeld: DNA)


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de situatie rond Rosebel Gold Mines veilig is. Het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie is nog niet helemaal afgerond naar wat er zich precies heeft afgespeeld zondag in de mijn. De bewindsman is niet op de hoogte van een 'task force' dat heeft opgetreden, hoewel de politie Public Relations daar melding van heeft gemaakt. De bewindsman treedt in overleg met de korpsleiding hierover. 

Het korps heeft afspraken met het bedrijf dat de politie kan worden ingeschakeld als gouddelvers zich buiten de afgesproken gebieden bevinden. "Dat is in dit geval ook gebeurd. Uiteraard heeft het Korps Politie Suriname zoals altijd de opdracht om te de-escaleren en geen onnodig ingrijpen te doen. Uit de eerste rapportages wordt echter vernomen dat de politie ter plekke niet met één, maar diverse groepen gouddelvers werd geconfronteerd. Het is nog onduidelijk of de groepen tegenover elkaar de confrontatie zochten of het expliciet met de politie was," stelt de minister. 

Het onderzoek moet uitwijzen volgens Getrouw om na te gaan of er wel sprake is van rechtmatigheid van het politieoptreden. Er wordt onderzocht of het handelen al dan niet proportioneel was. "Ik wens wel aan te geven of de veiligheid in dit gebied gegarandeerd is, ondanks de emoties waarmee wij nu geconfronteerd worden", benadrukt de minister. De politie is nog in het gebied. 

Intussen heeft de obductie op het ontzielde lichaam van Furgill Aloeboetoe plaatsgevonden. Het lijk is intussen afgestaan aan de nabestaanden. Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben gevraagd naar een grondig onderzoek van wat zich heeft plaatsgevonden. Diana Pokie (ABOP) spreekt van lugubere moord op een jonge onschuldige Surinamer. Zij eist dat de moordenaar wordt berecht en er een compensatie moet komen naar de familie. Hier is de NDP-fractie het niet mee eens en dringt net als de overige fracties aan op een grondig onderzoek.  
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April