Canawaima mogelijk in september in de vaart
30 Jul 2019, 07:53
foto
De Canawaima is sinds eind mei uit de vaart. Pas eind augustus/midden september kan de boot weer ingezet worden.


De Canawaima, die de verbinding met Guyana onderhoudt, zal volgens verwachting eind augustus of midden september weer ingezet worden. President-commissaris Hanisha Jairam zegt aan Starnieuws dat de onderdelen in Nederland door de fabrikant vervaardigd worden. Normaal is de levertijd zes maanden, maar op speciaal verzoek, vindt de levering binnen twee maanden plaats. De boot vaart vanaf eind mei niet. 

Suriname heeft volgens Jairam er alles aan gedaan om de Canawaima vanaf 6 juni normaal te doen varen. "Echter weigert Guyana tot heden om aan de andere kant te operationaliseren. Er is op ministerieel niveau getracht om te praten met Guyana, maar het buurland laat niks van zich horen," zegt Jairam. 

Vanaf januari 2018 worden er brieven geschreven naar Guyana over reparatie van de boot. Suriname heeft besloten om alvast een aanvang te maken met de reparatie, zegt Jairam. Zij vindt het jammer dat er geen actie van die kant komt. Verwacht wordt dat er ook niet veel zal gebeuren, nu de regering in het buurland demissionair is en niet kan handelen. 

Veel mensen die zaken doen met Guyana lijden verlies door de situatie. De enige oversteek kan worden gedaan door kleine boten, maar om paspoorten af te stempelen moeten de mensen naar South Drain. Ook wil niet iedereen met kleine boten oversteken. Het toerisme lijdt ook ernstig onder de situatie.  
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March