Suriname en Rusland willen relatie strakker aanhalen
27 Jul 2019, 16:14
foto
De Russische minister Sergei Lavrov en president Desi Bouterse hebben een onderhoud met elkaar in het paleis. (Foto's: René Gompers)


Met het eendaags bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan Suriname, zijn aanstalten gemaakt om de relatie tussen beide landen te intensiveren. Er zijn geen overeenkomsten getekend. Wel heeft Lavrov met president Desi Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin en enkele ministers van gedachten gewisseld over hoe de volgende fase van de relatie eruit moet gaat zien. 

De 'vrienden' willen samen meer ondernemen en meer gaan betekenen voor elkaar wordt er benadrukt op de persbijeenkomst in de Royal Ballroom van Torarica. Voor een uitgebreide persconferentie was er niet genoeg tijd. Lavrov is na de lunch met de hoogwaardigheidsbekleders weer vertrokken. Suriname en Rusland zijn over Venezuela op één lijn. Zij “respecteren de soevereiniteit van een Staat” en zijn geen voorstander van 'buitenlandse bemoeienis,' benadrukken de ministers Yldiz Pollack-Beighle en Lavrov.  “We hebben dezelfde standpunten bij verschillende internationale kwesties, waaronder Venezuela,” merkt Lavrov op. “Wij zijn net als onze Surinaamse vrienden ervan overtuigd dat er een oplossing komt uit gesprekken die de overheid daar voert, zonder bedreigingen die we horen van andere landen.”

De Russische minister heeft in de morgenuren een strak programma afgewerkt. Hij heeft bezoeken afgelegd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het kabinet van de vicepresident en het paleis. Lavrov heeft een onderonsje gehad met president Bouterse. 

Rusland heeft al enkele projecten lopen met Suriname. Zo zijn er studiebeurzen beschikbaar gesteld, en zijn donaties aan twee ziekenhuizen en andere microprojecten in Suriname gedaan. Lavrov heeft op de verschillende plekken met diverse ministers gesproken over de mogelijkheden voor veiligheid, criminaliteitsbestrijding, handel, volksgezondheid, onderwijs, de agrarische sector, mijnbouw, toerisme en cultuur. Rusland is erg geïnteresseerd in de productie van de verschillende graansoorten merkt Lavrov op. Hij heeft ook voorgesteld om de 'chambers of commerce' van de landen met elkaar te verbinden. Ook is toegezegd om het aantal studiebeurzen te vergroten. 

Ondertussen is de visumplicht tussen beide landen vervallen. De overeenkomst is vorig jaar getekend maar vanaf 23 mei kunnen Surinaamse en Russische burgers elkaars landen visumvrij bezoeken. Suriname werkt nu aan een ‘onderwijs en cultuur’ overeenkomst deelt  minister Pollack-Beighle mee. “Een belangrijke overeenkomst, we hopen dat we het op tijd af hebben,” geeft ze mee. 

René Gompers
Advertenties