Een onorthodoxe manier om wetenschap te onderwijzen
24 Jul 2019, 00:53
foto
Toewijzen van taken voor de aanvang van data verzameling. De Surinaamse Bosbouwcursus is gehouden door Celos. (Foto's: Celos)


De Suriname Bosbouw Onderzoeksmethoden Cursus 16-24 juli 2019

(Aangeboden)

Een groep avontuurlijke jonge professionals en aspirant-wetenschappers die actief zijn in bosbouw en milieubeheer zitten in een houtkapconcessie om ons bos te bestuderen. Ze testen hypothesen over het spruiten van boomstronken na vellen. De doelen van de cursus zijn om meer te leren over bossen en bosbouw, naast het opdoen van ervaring met veldonderzoek.

De groep voert onderzoek uit naar stronk groei na houtkap in percelen die zijn opgezet als een regionaal FAO-bosbouwexperiment dat gericht is op het verzekeren van de productiviteit van laagland tropische bossen op de lange termijn in het Caribisch gebied. Achttien maanden voorafgaand aan deze workshop werd een bosbouwbehandeling toegepast, namelijk verwijdering van concurrenten van toekomstige commerciële bomen.

De groep deelnemers aan de cursus bestaat uit zes Surinamers van SBB, de Universiteit van Suriname (AdeKUS), het houtbedrijf Dennebos Suriname N.V. en twee gastwetenschappers van de Universiteit van Guyana (UG). De tiendaagse workshop wordt gecoördineerd door Verginia Wortel, hoofd van de afdeling Bosmanagement van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), in samenwerking met instructeurs Professor F.E. Putz van de Universiteit van Florida (UF) en A. Ospina Pedraza van de Tropical and Agricultural Research and Education Center (CATIE) in Costa Rica.

Tot dusver, hebben de cursisten ontdekt  dat ongeveer de helft van de stronken spruiten vormden, maar ze weten nog steeds niet hoe spruiten verband houden met dikte van de schors, hoogte van de stronk, en diameter of boomsoort.
Het is vermeldenswaard dat de meerderheid van de deelnemers van deze enerverende en intense veldcursus vrouwen zijn. Deze onbedoelde genderongelijkheid vertegenwoordigt een informele empowerment boodschap voor vrouwen die in staat zijn om succesvol te werken in elk vakgebied, inclusief bosbouw.

Een deelnemer zei: “Ik geniet van de ervaring met het nemen van een onderzoeksproject, helemaal vanaf het formuleren van een hypothese tot de voorbereiding van het manuscript dat geschikt is voor publicatie in peer-reviewed tijdschriften. We leren allemaal veel in het bos en de ervaring is geweldig”.

Deze Suriname Bosbouw cursus van CELOS was mede mogelijk door financiële steun van UNDP via het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling van Suriname (NIMOS) en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April