Productencode voor veilig voedsel met spoed uitgevoerd
23 Jul 2019, 22:22
foto
LVV-coördinator Oost, Rudy Martodimedjo, informeert landbouwvoorlichters in kader van Goede Agrarische Praktijken (GAP) over de in te voeren productencode. (Foto's: LVV/NII)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), bereidt landbouwers van regio-Oost voor op de in te voeren productencode. Het doel van de code is om te kunnen traceren van wie het product afkomstig is, in gevallen van ongeregeldheden. Landbouwers die agrarische producten produceren en verkopen moeten deze nu voorzien van de productencode. De code wordt op de verpakking van de exportlading door de exporteur geplaatst.

In aanloop daarvan worden de landbouwers getraind in Goede Agrarische Praktijken (GAP). Exporteurs horen vervolgens hun exportwaar uitsluitend bij GAP-telers af te nemen. De productencode maatregel wordt in samenwerking met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname, VEAPS, met spoed uitgevoerd.

LVV-coördinator Oost, Rudy Martodimedjo heeft afgelopen week met plaatselijke landbouwvoorlichters over de productencode vergaderd. De voorlichters zijn hierna gestart met het in kaart brengen van plaatselijke landbouwers, die hun producten beschikbaar stellen. Het is de bedoeling deze groep te monitoren op het verantwoord gebruik van pesticiden.

De activiteit is in het kader van de verscherpte EU-exportregels. Martodimedjo stelt strenge sancties in het vooruitzicht voor landbouwers die zich niet willen houden aan de door LVV gestelde eisen, ten aanzien van pesticidegebruik. Dit geldt niet slechts voor telers met als grootste afnemer de exporteur, maar ook de boer die teelt voor de lokale markt. Veilig voedsel moet voor eenieder beschikbaar zijn, tekent de voorlichting van LVV via het Nationaal Informatie Instituut op.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April