Singapore pakt US$ 48 miljoen aan ivoor en pangolin-schubben
23 Jul 2019, 16:41
foto
In Singapore is 8.800 kg olifantenivoor in beslag genomen. De lading was op weg naar Vietnam.(Beeld: BBC)


De autoriteiten van Singapore hebben 8,8 ton (8.800 kg) olifantenivoor in beslag genomen. Het is de grootste inbeslagname ooit tot nu toe. De autoriteiten schatten dat de slagtanden, ter waarde van US$ 12,9 miljoen afkomstig zijn van bijna 300 Afrikaanse olifanten.

Er is ook ongeveer 11,9 ton aan pangolin-schubben ter waarde van US$ 35,7 miljoen in beslag genomen. Aangenomen wordt dat de schubben aan ongeveer 2.000 zoogdieren hebben behoord. Pangolins zijn vooral in China en Vietnam gewild voor hun vlees en aan hun schubben worden geneeskundige krachten toegedicht. De pangolin is het enige zoogdier dat volledig met schubben is bedekt en wordt met uitsterven bedreigd.

De illegale lading werd in containers gevonden na een tip van de Chinese douane. Autoriteiten ontdekten de dierlijke delen op zondag nadat ze een zending hadden geïnspecteerd vanuit de Democratische Republiek Congo die via Singapore op weg was naar Vietnam. Op de ladingsdocumenten stond dat de containers hout bevatten.

 De in beslag genomen schubben hebben toebehoord aan zo'n 2.000 van de bedreigde pangolin.

"Bij inspectie werden zakken met pangolin-schubben en olifantenivoor  in één van de containers gevonden," zei de National Parks Board in een verklaring. De in beslag genomen pangolin-schubben en olifantenivoor worden vernietigd. Het is niet de eerste keer dat dergelijke illegale goederen in Singapore worden gevonden. Het land heeft sinds april dit jaar in totaal 37,5 ton pangolin-schubben in beslag genomen.

"Singapore is om twee redenen altijd onbedoeld betrokken geweest bij de wereldwijde ivoorhandel: de wereldwijde connectiviteit ervan, evenals de aanwezigheid van een kleine binnenlandse markt waar ivoor van vóór 1990 legaal kan worden verkocht", vertelde Kim Stengert, Chief Communications Officer voor de Wereld Wildlife Fund (WWF) Singapore aan Reuters.

Ivoor wordt gebruikt voor ornamenten en in de traditionele geneeskunde in Azië. Er is ook veel vraag naar Pangolin-schubben voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde. Van de pangolin wordt gezegd dat het het meest verhandelde zoogdier ter wereld is.

Volgens de Singapore Endangered Species Act is de maximale boete voor het illegaal importeren, exporteren en opnieuw exporteren van dieren in het wild een boete tot US$ 370.000 en of twee jaar gevangenisstraf.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April