Personeelsactie Republic Bank 48 uur opgeschort
23 Jul 2019, 00:00
foto


De actie van de bond van personeel bij Republic Bank is voor 48 uur opgeschort. Het besluit van de bond is genomen, nadat partijen -directie en vakbond- maandagavond bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname waren.

De vakbond is al twee dagen in actie door de houding van de bankdirectie. Volgens de vakbond houdt de directie zich niet aan de afspraken zoals opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Ook zou de directie weigeren om alle werknemers de afgesproken loonsverhoging daadwerkelijk toe te kennen. Volgens de bond zijn de gevolgen voor alle werknemers op de lange termijn aanzienlijk, aangezien het pensioen van de werknemers conform de huidige wetgeving is gebaseerd op het laatst verdiende loon.

De directie had de Bemiddelingsraad gevraagd om te bemiddelen in het conflict tussen haar en de vakbond. De Bemiddelingsraad heeft maandagavond aangegeven op dit moment voor zichzelf geen rol te zien in het oplossen van het geschil, aangezien de directie bij de eerdere behandeling daarvan uitdrukkelijk aan de raad heeft gezegd, geen gebruik te willen maken van een eventueel door de raad voorgestelde aparte bemiddelingsprocedure. Ook heeft de bankdirectie aangegeven geen interventie en geen oordeel te verwachten van de raad over deze onderwerpen, aangezien zij het prerogatief is van de werkgever en niet kan onderhandelen.

De raad heeft de directie geadviseerd om haar standpunten te heroverwegen en aan de vakbond bekend te maken. Het advies dat de Bemiddelingsraad aan de vakbond heeft gegeven is om in voorkomend geval met de directie om de tafel te gaan zitten om een nieuwe CAO af te sluiten. De bond geeft de directie 48 uur om haar standpunt te heroverwegen en bekend te maken.
Advertenties