VES roept op tot behoud Europese exportmarkt
23 Jul 2019, 04:44
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) roept alle stakeholders op om kost wat kost te voorkomen dat onze agrarische exporten naar Europa worden stilgelegd. De oproep van de VES komt, nadat zij een bezoek bracht aan het bedrijf InVitroPlants Grassalco NV en de bedrijfsdirectie zijn zorgen uitte over de verscherpte importregels voor agrarische producten van de Europese Unie (EU).

Suriname blijkt volgens de VES nagelaten te hebben om te voldoen aan de al in 2016 gedane aanmaningen om de controle op de veiligheid van zijn agrarische producten te verbeteren. InVitroPlants Grassalco NV gaf aan dat het als bedrijf geen vat heeft, aangezien er hiervoor een nationale aanpak nodig is.

In een persbericht over het bezoek van de VES aan InVitroPlants Grassalco NV zegt de VES dat zij het initiatief van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), om tot daadwerkelijke oplossingen te komen over de nieuwe EU-regels en de impact voor de export van landbouwgewassen naar de EU. "Beleidsmakers dienen zich ervan bewust te zijn dat de initiatieven en belangen van de eigen Surinaamse ondernemers en bedrijven moeten worden ondersteund, zodat de daadwerkelijke diversificatie van onze economie wordt bewerkstelligd en werkgelegenheid wordt gecreëerd."

De export van Surinaamse landbouwproducten naar de EU is in gevarenzone terechtgekomen. De eerste fase van de verscherpte EU-regels gaat in september in en de tweede fase in december. Op de lijst van 39 hoog risico planten die verboden zijn in de EU staat ook sopropo, die 40% van de totale export van Surinaamse agrarische gewassen omvat. Per week exporteert Suriname zo'n 60 ton aan agrarische producten naar voornamelijk Nederland. De VEAPS en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn met diverse acties bezig om te voorkomen dat Suriname zijn moeizaam verworven markt kwijtraakt.
Advertenties