Kensenhuis zegt hulp toe aan AWB in kwestie Isoper NV
23 Jul 2019, 06:36
foto
Personeelsleden van Isoper NV bij het gebouw van De Nationale Assemblee. Zij hebben zich tot Assembleelid Patrick Kensenhuis gemeld voor hulp. (Foto's: Raoul Lith)


De vijftien personeelsleden in dienst van Isoper NV die sinds 15 juli in actie zijn, blijven strijd voeren. Zij hebben maandag een brief overhandigd aan Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP). Volgens Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond (AWB), zijn de gronden voor ontslag niet valide. Voor zes van de personen is ontslag aangevraagd bij Arbeidsinspectie, die aangegeven heeft geen bezwaar ertegen te hebben.


“Op 18 juni hebben deze mensen geprobeerd om bij de leiding aan te kaarten wat hen beloofd was twee jaar geleden. Zij hebben gevraagd naar een loonsverhoging die hen was toegezegd. De werknemers moesten zich de volgende dag aanmelden op het hoofdkantoor waarbij zij dachten dat er vergaderd zou worden,” licht Zunder het bezoek toe aan Kensenhuis. De vakbondsman zegt dat integendeel aan de werknemers een ontslagbrief werd overhandigd.


Zunder merkt verder op dat het bedrijf splitsing probeert te creëren tussen de werknemers. Zo hebben 15 mensen een ontslagbrief gekregen, maar heeft de leiding voor zes personen een aanmelding gedaan voor ontslag om dringende reden. “Wat deze wrokomans willen is dat ze allemaal zo snel mogelijk aan het werk gaan. En dat er vooral geen onderscheid wordt gemaakt tussen die zes en de negen arbeiders.


De vakbondsman zegt dat er aandacht van het Assembleelid gevraagd is omdat hij de arbeider een goed hart toe draagt. Verder geeft hij aan dat Kensenhuis voor lange tijd gewerkt heeft op het ministerie van Arbeid en dat hij trekker is geweest van heleboel arbeidswetten. Ook heeft de parlementariër ooit gediend als inspecteur op het ministerie. “Dus hij is de juiste man om eventueel een bemiddelende rol te spelen casu quo om zijn invloed aan te wenden als parlementariër dat deze 15 hardwerkende Surinamers weer die arbeidsplaats kunnen krijgen,” stelt Zunder.


Kensenhuis die ook voorzitter is van de vaste commissie Arbeid, zegt dat dit probleem zijn volle aandacht  heeft. Hij geeft aan dat hij gauw contact maakt met het ministerie van Arbeid,  met name de Arbeidsinspectie. “Ik zal zeker vanuit mijn positie de nodige invloed aanwenden om te komen tot een redelijke oplossing. Een ding is hier duidelijk naar voren gekomen. Dat is dat de werknemers allemaal bereid zijn arbeid te verrichten voor het bedrijf”. Kensenhuis geeft aan dat de verschillende instanties snel benaderd moeten worden, aangezien de zaak bij Arbeidsinspectie is afgehandeld. “Als de werknemers in dit geval aangeven dat het ontslag onterecht, onredelijk is, dan is er nog een weg naar de rechter. De rechter zou de beschikking in deze kunnen vernietigen,” zegt Kensenhuis.  


De AWB-voorzitter geeft aan dat er gesprekken gepland zijn met de directie van Isoper NV. "Ik verwacht een goed gesprek. Wij gaan onze eisen op tafel leggen en zij hun eisen. Middels dialoog moeten we tot een vergelijk komen. Als de bemiddelingspoging van meneer Kensenhuis niet het gewenste resultaat oplevert, is de volgende stap naar de rechter gaan. Maar in de eerste plaats gaan we aan de wrokomans zelf vragen wat zij willen," zegt Zunder. 


Raoul Lith

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April