India: Tweede maanmissie gelanceerd
22 Jul 2019, 07:10
foto
India heeft vanmorgen met succes zijn tweede maanmissie met de Chandrayaan 2 gelanceerd. (Foto: ISRO)


India heeft met succes vanmorgen zijn tweede maan-missie gelanceerd. De lancering komt een week nadat de eerste poging werd onderbroken door een technisch probleem.

Chandrayaan-2 is om 14:43 lokale tijd gelanceerd vanuit het Sriharikota-ruimtestation. De lancering werd live uitgezonden op tv en de officiële sociale media-accounts van het ruimteagentschap. India hoopt dat de missie van US$ 150 miljoen de eerste zal zijn die op de zuidpool van de Maan zal landen.

Enkele minuten na de lancering klonk er applaus in de controlekamer van de Indiase Space Research Organization (ISRO), toen de raket naar de buitenste atmosfeer vertrok. Voor het bureau is het zijn meest complexe missie ooit.

Het aftellen op 15 juli werd 56 minuten voor de lancering gestopt nadat een "technisch probleem werd vastgesteld in [het] lanceervoertuigsysteem", zei ISRO over de eerste poging. Indiase media hebben gemeld dat een lek uit een heliumgasfles in de cryogene motor van de raket het probleem veroorzaakte. De brandstof van de raket werd afgevoerd en de wetenschappers hebben de lek opgelost. "Het was een simpele reparatie [maar het was] een serieus probleem dat tot totale mislukking kon hebben geleid", zei een bron bij ISRO.

Doel missie
India's eerste maanmissie in 2008 - Chandrayaan-1 - landde niet op het maanoppervlak, maar voerde de eerste en meest gedetailleerde zoektocht naar water op de maan uit met behulp van radars. Chandrayaan-2 zal proberen te landen nabij de weinig verkende zuidpool van de maan. De missie richt zich op het oppervlak van de maan, op zoek naar water en mineralen en het meten van onder andere maanbevingen.

De Chandrayaan 2 op weg naar de maan. (Foto: ISRO)

India gebruikt zijn krachtigste raket, de Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk-III), in deze missie. Hij weegt 640 ton (bijna 1,5 keer het gewicht van een volledig geladen 747 jumbojet) en is met 44 meter zo hoog als een gebouw met 14 verdiepingen.

De lancering is slechts het begin van een reis van 384.000 km. ISRO hoopt nog steeds dat de lander op 6 of 7 september zoals gepland op de maan zal landen, ondanks de vertraging van de lancering van een week. De reis van meer dan zes weken is veel langer dan de vier daagse reis van de Apollo 11-missie 50 jaar geleden naar de maan. Met de landing van de Apollo 11 was ook de eerste voetstap van de mens op het maanoppervlak een feit.

Om brandstof te besparen, heeft India's ruimtevaartagentschap gekozen voor een omslachtige route om te profiteren van de zwaartekracht van de aarde, die de satelliet naar de maan zal slingeren. India heeft geen raket die krachtig genoeg is om Chandrayaan-2 op een direct pad te brengen. Ter vergelijking: de Saturn V-raket die door het Apollo-programma wordt gebruikt, blijft de grootste en krachtigste raket die ooit is gebouwd.

"Er zullen 15 angstaanjagende minuten zijn voor wetenschappers als de lander eenmaal is vrijgelaten en naar de zuidpool van de maan wordt gesmeten," zei ISRO-hoofd K. Sivan. Hij legde uit dat degenen die tot dan toe het ruimtevaartuig hadden bestuurd, op die cruciale momenten geen rol zouden spelen. De daadwerkelijke landing, voegde hij eraan toe, was een autonome operatie afhankelijk van alle systemen die presteren zoals ze zouden moeten. Anders kan de lander tegen het maanoppervlak botsen.

Eerder dit jaar crashte de eerste maanmissie van Israël bij de landingspoging.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March