Governor CBvS: Op SRD 670 miljoen na geen monetaire financiering
22 Jul 2019, 00:58
foto
Robert van Trikt, governor van de CBvS, tijdens het programma Welingelichte Kringen zondag in de studio van Radio ABC.


De regering heeft SRD 670 miljoen aan voorschotten opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), al volledig gebruikt. Deze monetaire financiering vond plaats op basis van artikel 21 van de Bankwet. Daarnaast is de Staat niet monetair gefinancierd. Dit zegt de governor van de CBvS, Robert van Trikt in het zondagse programma Welingelichte Kringen op Radio ABC. De regering heeft verschillende inkomsten of mogelijkheden om aan financiën te komen. Volgens Van Trikt kan de regering het vakantiegeld en salarissen van ambtenaren normaal betalen. 

De governor legt uit dat de overheid bezittingen van de hand kan doen, zoals panden, om schulden te betalen, het uitgeven van schatkistpapier of leningen zijn ook mogelijkheden. Hij benadrukt dat er niet aan monetaire financiering wordt gedaan. De Bankwet wordt gerespecteerd. Van Trikt merkt op dat met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een overeenkomst is getekend waarin afspraken zijn gemaakt over monetaire aangelegenheden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Hierbij is monetaire financiering van de Staat uitgesloten. 

Het bedrag van SRD 670 is op basis van de begroting van 2018. Van Trikt benadrukt dat hij buiten dit bedrag geen andere leningen heeft verstrekt aan de Staat. Hij zal niet in strijd met de Bankwet handelen. Er is verder haast dagelijks contact tussen de monetaire autoriteiten over het monetair en fiscaal beleid. Zo zijn de minister en de governor op tijd geïnformeerd over beleidsbeslissingen. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April