Hong Kong: Demonstranten krijgen traangas en rubberen kogels
21 Jul 2019, 16:50
foto
De oproerpolitie vuurde met traangas en rubberen kogels om de demonstranten in Hong Kong uiteen te drijven. (Foto: Reuters)


De onrust in Hong Kong duurt voort. De oproerpolitie heeft vandaag opnieuw traangas en rubberen kogels afgevuurd op demonstranten in Hong Kong na een grote pro-democratische bijeenkomst in de stad. Politieofficieren pakten demonstranten op die voorwerpen naar de ordetroepen gooiden.

De schermutselingen kwamen nadat de demonstranten een aangewezen eindstreep negeerden, en hun weg vervolgden naar de centrale overheidsdiensten van China. Ze gooiden eieren naar het gebouw.

Organisatoren van het protest van zondag zeggen dat meer dan 430.000 mensen meededen, maar de politie legde het cijfer op 138.000. Wekenlang worden al massale protesten gehouden. In eerste instantie om een uitleveringsovereenkomst met het Chinese vasteland te voorkomen. Maar nu hebben de demonstraties betrekking op kwesties de te maken hebben met de democratie in Hongkong.

Aan het eind van zondag ging de oproerpolitie met maskers en schilden de confrontatie aan met demonstranten dichtbij een veerbootterminal op het hoofdeiland.

Beelden buiten het centrale overheidsgebouw van China tonen borden bedekt met graffiti. Een van de slogans luidt: "Je hebt ons geleerd dat vreedzame marsen nutteloos zijn." Sommige demonstranten spoten ook de CCTV-camera's buiten een politiebureau met verf.

Sommige pro-democratie demonstranten werden aangevallen door gemaskerde mannen in een metrostation. Videobeelden van de scène in Yuen Long laten zien dat de groep mensen slaat met stokken.

De laatste demonstratie was nog meer in het vizier van de autoriteiten nadat een enorme hoeveelheid explosieven werd gevonden, samen met protestfolders.

Op zaterdag bracht een tegen demonstratie ter ondersteuning van de politie en tegen protestgeweld tienduizenden op de been. Traangas, rubberen kogels, het besmeuren van het parlement door demonstranten en sporadische botsingen hebben de ergste crisis in de recente geschiedenis van het gebied veroorzaakt.

De regering van Hongkong heeft sindsdien de behandeling van de uitleveringswet opgeschort. De voormalige Britse kolonie maakt deel uit van China, maar heeft een "één land, twee systemen" -regeling die haar een niveau van autonomie garandeert. Het heeft zijn eigen rechterlijke macht en een juridisch systeem dat onafhankelijk is van het Chinese vasteland.


Het is het zevende achtereenvolgende weekend van massabetogingen en tienduizenden mensen trekken naar het traditionele protestpunt op Hong Kong Island. De route is echter gewijzigd en is gepland om te stoppen bij Wan Chai in plaats van het centrum, waar de belangrijkste overheidskantoren zijn gevestigd.

Maar de pro-democratische wetgever Claudia Mo vertelde persbureau Reuters: "Ik denk dat veel mensen gewoon naar het centrum zullen marcheren." Ze zei dat de politie "vreselijk ongerust" was over mogelijk geweld rond de overheid en wetgevende complexen en politiehoofdkwartieren.

Metalen barrières die traditioneel worden gebruikt om protestanten te kanaliseren of buiten te houden, zijn nu vervangen door met water gevulde versies rond belangrijke gebouwen. Demonstranten hadden de metalen barrières gebruikt om barricades op te werpen. Er zijn zo'n 4.000 politieagenten ingezet.

Eerdere marsen zijn grotendeels vreedzaam geweest, maar hebben in de marge geweld veroorzaakt. Bij protesten in het afgelopen weekend vielen 28 gewonden, onder wie 13 politieagenten.
Advertenties