India kondigt nieuwe datum voor maanmissie Chandrayaan-2
18 Jul 2019, 20:46
foto


India heeft een nieuwe datum aangekondigd om zijn tweede maanmissie te lanceren nadat de geplande lancering maandag door een technisch probleem was stopgezet. Chandrayaan-2 wordt nu op maandag 22 juli om 14.00 uur lokale tijd gelanceerd, meldt het ruimtevaartagentschap van India (ISRO).

Het aftellen op maandag werd 56 minuten voor de lancering gestopt nadat een "technische addertje werd waargenomen in het draagvoertuigsysteem", voegde het toe. Het hoopt dat de missie als eerste op de zuidpool van de maan zal landen. Het prijskaartje van de missie is US$ 150 miljoen.

De eerste maanmissie van India in 2008 - Chandrayaan-1 - landde niet op het maanoppervlak, maar voerde de eerste en meest gedetailleerde zoektocht naar water op de maan uit met behulp van radars. De nieuwste missie zal zich concentreren op het oppervlak van de maan, op zoek naar water en mineralen en het meten van onder andere maanbevingen. Als de missie slaagt, wordt India het vierde land dat een zachte landing maakt op het oppervlak van de maan. Alleen de VS, China en de voormalige Sovjet-Unie hebben dit kunnen doen.

Het ruimtevaartuig dat in de missie wordt gebruikt, weegt 2.379 kg en heeft drie verschillende delen: een orbiter, een lander en een rover. De orbiter, die een levensduur van een jaar heeft, zal foto's van het maanoppervlak maken en de ijle atmosfeer "opsnuiven".

De lander (Vikram, genoemd naar de oprichter van ISRO) weegt ongeveer de helft van het ruimtevaartuig en draagt ​​in zijn buik een 27kg zware Moon Rover met instrumenten om de maangrond te analyseren. Gedurende zijn  levensduur van 14 dagen kan de rover (genaamd Pragyan - wijsheid in het Sanskriet) zich een halve kilometer van de lander verplaatsen en data en beelden terugsturen naar de aarde voor analyse.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March