India: Lancering ruimtemissie Chandrayaan 2 afgebroken
14 Jul 2019, 18:56
foto


De lancering van India's eerste ruimtemissie op een ander hemellichaam, Chandrayaan 2, is door een technisch probleem afgeblazen. Het aftellen van de lancering van Chandrayaan 2, aangedreven door de Bahubali raket, was al begonnen toen de Indian Space Research Organisation (ISRO) stuitte op een technisch mankement. Minder dan een uur voor de lancering is de missie stopgezet.

Een technisch probleem is opgemerkt in het lanceervoertuigsysteem op T-56 minuten. De herziene datum voor lancering zal later worden aangekondigd, zei ISRO in een verklaring. De lancering van Chandrayaan 2 is geannuleerd voor vandaag (maandag) als een maatregel van "overvloedige voorzorg".

Heel India was in de ban van de lancering van het ruimteschip. Ook het westen toonde veel belangstelling voor de Chandrayaan 2, de tweede maan-missie van India. De eerste ruimtemissie van India, maansonde Chandrayaan 1, heeft een jaar rond de maan gecirkeld en heeft bewijs gevonden dat er ijs op de maan is. De Chandrayaan 2 zou effectief de eerste Indiase sonde zijn die op de maan zou landen. Alleen de Verenigde Staten (VS), Rusland en China hebben al succesvolle ruimtemissies naar de maan uitgevoerd.

De Chandrayaan 2 zou volgens planning een sonde in een baan om de aarde brengen. Vanaf de lancering tot de zachte landing op de maan duurt de hele missie ongeveer 58 dagen. De Chandrayaan 2 zou precies 973,7 seconden na lancering worden gescheiden van de Bahubali raket.

Met grote belangstelling volgt de wereld het ruimtevaartonderzoek in India. Met een budget van US$ 150 miljoen voor de Chandrayaan 2 -dat is minder dan de helft van het budget van Hollywood-kaskraker Avengers Endgame- staat India in de competitie met maanpioniers de VS, Rusland en China.

Voor de Chandrayaan 2 is Indiase technologie ingezet. De wetenschappers streven ernaar om India's voetafdruk in de ruimte uit te breiden, licht te werpen op het onontgonnen deel van de maan - de Zuidpoolregio, kennis over de ruimte te vergroten, de vooruitgang van de technologie te bevorderen en mondiale verbintenissen te stimuleren.

Het is de eerste expeditie van de Indiase Ruimtevaart onderzoek organisatie die een zachte landing moet maken op het maanoppervlak. De maanrover is ook uitgerust met Indiase technologie. Het zal de eerste missie zijn om het maanterrein te verkennen.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April