Cuba keurt wet goed om bestuur eenpartijstelsel te verbeteren
13 Jul, 22:49
foto
Een overzicht van de Nationale Vergadering in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba heeft vandaag een nieuwe Kieswet aangenomen die het bestuur herstructureert, de rol van premier en provinciale gouverneurs creëert met behoud van het eenpartijstelsel.

De wet, waarin wijzigingen worden doorgevoerd die al in de nieuwe grondwet zijn aangekondigd en die unaniem door de nationale vergadering is aangenomen, heeft tot doel de belasting van enkele boegbeelden, zoals de president, te verlichten en de uitvoering van het beleid te stimuleren.

Sommige Cubanen wensen dat de politieke hervorming onder Miguel Diaz-Canel, verder zal gaan in het licht van Cuba's sociale en economische opening in het afgelopen decennium. Diaz-Canel nam vorig jaar het presidentschap over van Raul Castro. Ze hadden graag gezien dat de door de Communistische Partij gecontroleerde commissies zouden zijn afgeschaft. Die commissies kiezen de kandidaten voor de nationale parlementsverkiezingen.

"Het is belangrijk dat burgers het gevoel hebben dat ze kiezen tussen verschillende kandidaten en dat ze niet alleen namen bekrachtigen die eerder zijn geselecteerd", zei Carlos Rodriguez, een buschauffeur in Havana.

Diaz-Canel heeft echter aangegeven dat de presidentiële overdracht niet leidt tot ingrijpende politieke veranderingen. Hij heeft bijvoorbeeld de hashtag #SomosContinuidad (#WeAreContinuity) gebruikt sinds hij vorig jaar zijn Twitter-account lanceerde.

Cuba heeft lang geleden betoogd dat het systeem democratischer is dan westerse, omdat het niet wordt bestuurd door partijen die worden gefinancierd door lobby's die hun specifieke interesses willen benadrukken.

De helft van de wetgevers van de nationale assemblee moet een gemeentelijke afgevaardigde zijn die rechtstreeks wordt verkozen tijdens wijkvergaderingen in verkiezingen waar campagnevoering is verboden. De rest wordt gekozen door commissies die zijn samengesteld uit massa-organisaties, zoals de vakbondsfederatie. "Echte democratie is socialistisch, daarom keur ik deze wet goed die de gedachten van onze opperbevelhebber, (wijlen) Fidel Castro, synthetiseert", zei wetgever Miguel Barnet.

De nieuwe wet stroomlijnt het bestuur door het aantal wetgevers van de nationale vergadering terug te brengen tot 474 uit een logge 605, die bij de volgende verkiezingen in 2024 moet worden uitgevoerd.

Sommige analisten hadden verwacht dat de vergadering nog verder zou krimpen om in het pas gerestaureerde Capitool te passen, een imposante neoklassiek gebouw dat eerder werd gemeden als een symbool van het Amerikaanse imperialisme.

De wet vervangt ook provinciale vergaderingen met gemeenteraden samengesteld uit gemeentelijke leiders en geleid door gouverneurs. Bovendien bepaalt de wet dat de president de Republiek voorzit in plaats van de Raad van State en de Raad van Ministers.

De assemblee is ingesteld om de president te verkiezen onder dit nieuwe systeem in oktober, zei het hoofd van de nationale assemblee, Esteban Lazo, vorige maand met de verwachting dat Diaz-Canel in deze positie zou blijven. De president zal dan een premier benoemen, die moet worden geratificeerd door de vergadering, zei hij.