Orkaan Barry aan land in Amerikaanse Louisiana
13 Jul, 19:26
foto
Mensen waden door een overstroomde straat in Mandeville, Louisiana nadat orkaan Barry vandaag aan land kwam.
(Foto: Reuters)


Storm Barry is met windsnelheden van 115 km per uur aan land gegaan in Louisiana. Het bereikte orkaansterkte toen het het land naderde, maar is nu afgezwakt tot een storm met aanhoudende windsnelheden van 112 km per uur. Er is gewaarschuwd voor levensbedreigende overstromingen. Barry is de eerste orkaan van het Atlantische seizoen 2019.

De storm verplaatst zich traag naar het noordwesten met een snelheid van minder dan 10 km per uur. Barry dumpt zware regen terwijl het verder landinwaarts gaat. Verwacht wordt dat een gebied ten westen van New Orleans en de bredere regio het zwaarst getroffen zullen worden.

Duizenden zijn geëvacueerd uit gebieden die het grootste risico op overstromingen lopen. Andere bewoners zijn aangespoord om een veilige schuilplaats te vinden. Ongeveer 100.000 huishoudens hebben geen stroom.

Alle vluchten van en naar de Louis Armstrong New Orleans International Airport zijn vandaag gecanceld. Voordat de storm aan land kwam, had president Donald Trump een federale noodtoestand uitgeroepen in Louisiana.

In de middag bevestigde het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) dat de wind van storm Barry enigszins was verzwakt. De meeste bevolkte stad van Louisiana, New Orleans, lijkt een directe slag van de orkaan te vermijden. Er is echter zware regen voorspeld voor de hele staat. Sommige plaatsen kunnen tot 50 cm regen krijgen.

Bij de recente overstromingen en zware regenval was er met name bezorgdheid over het overstromingsrisico voor het laaggelegen New Orleans. De meeste waterkeringswerken van de stad zijn verbeterd nadat in 2005 tijdens orkaan Katrina meer dan 1.800 mensen stierven. Er zijn dammen opgetrokken van 6 tot 7,5 meter hoog.

Het National Weather Service (NWS) waarschuwde eerder al dat de Mississipi rivier tijdens de storm tot 6,1 meter kon stijgen. Orkaan Barry zal naar verwachting geleidelijk verzwakken als hij het heel weekend landinwaarts trekt.