Vissersorganisaties bespreken zorgpunten met Parmessar
13 Jul, 17:23
foto
Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij in gesprek met de vertegenwoordigers van de bevolkingsvisserij.


Het Visserscollectief en de National Fisher Folk Organisation (Sunfo) hebben in een gesprek met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hun zorgpunten besproken. Mark Lall, vertegenwoordiger van Sunfo, zegt aan Starnieuws dat belangrijke vraagpunten waarmee de vissers zitten, aangekaart zijn op de bijeenkomst. Er komt woensdag een vervolggesprek. Maandag komen de vissers in algemene ledenvergadering bijeen, waarbij zij geïnformeerd worden over de bespreking en standpunten kunnen worden ingenomen.

Overbevissing is waarover de vissers zich zorgen maken. Zij hebben benadrukt tijdens het gesprek met Parmessar dat er al te veel vergunningen zijn uitgegeven. De organisaties willen inspraak hebben in het vergunningenbeleid. Er moeten limieten worden gesteld, waarbij controle op naleving van de voorwaarden belangrijk is. Lall zegt dat de bewindsman meegedeeld heeft dat personeel gezocht wordt hiervoor. De vacatures zijn de deur uit voor aantrekken van controleurs en inspecteurs.

Het vessel monitoringsysteem dat LVV wil invoeren per 1 januari 2020 voor de vissersboten, is eveneens aan de orde geweest. Een bedrijf heeft offerte uitgebracht waarbij het apparaat US$ 435 zal kosten en het maandelijkse abonnement US$ 30. Dit bedrag vinden de vissers te hoog, omdat ze het ook zelf moeten betalen. Afgesproken is dat de vissers marktonderzoek doen en met voorstellen komen op basis van de voorwaarden die door LVV gesteld worden. De apparaten zullen getest worden, waarvoor er tot 10 augustus de ruimte is.

Een ander heet hangijzer is toegang tot fondsen. De Hakrinbank was tijdens het onderhoud aanwezig en heeft wat voorstellen besproken. Deze kwestie wordt verder besproken. De vissersorganisatie willen net als de diepzeevisserij ook in aanmerking komen voor belastingvrije brandstof. De bevolkingsvissers ervaren oneigenlijke concurrentie omdat zij duurder uitkomen per kilogram vis. De vissersorganisatie hebben aangegeven dat de lijn doorgetrokken moet worden. Of iedereen mag belastingvrije brandstof kopen, of deze moet worden afgeschaft voor de diepzee vissers.

De organisaties hebben onder de aandacht van de minister gebracht dat er een betere bescherming zou komen voor de vissers op zee. Dit was afgesproken toen het drama zich voltrok op zee waarbij vissers het leven hebben gelaten. Parmessar heeft beloofd dat de draad weer opgepakt wordt. Hij zal in contact treden met zijn collega's van Justitie & Politie, Defensie en Binnenlandse Zaken. Lall zegt dat het gesprek constructief was. Er zijn goede afspraken gemaakt en woensdag is de volgende bijeenkomst gepland.