Vincentius ziekenhuis heeft opnamestop
12 Jul, 11:10
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur Sint Vincentius Ziekenhuis.


Het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft sinds gisteren een opnamestop voor nieuwe patiënten. De patiënten die al op de verpleegafdelingen zijn, worden opgevangen door personeelsleden die niet in actie zijn. De operatiekamer, intensive care en de kinderafdeling hebben dispensatie.

Manodj Hindori, algemeen directeur van het SVZ, zegt aan Starnieuws dat de vitale diensten zoals het laboratorium en de röntgenafdeling  doordraaien, "zij het op een lager pitje." De Spoedpost en Ambulancedienst werkt normaal. Het personeel van het ziekenhuis heeft sinds gisteren het werk neergelegd om afronding van de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) 2019 af te dwingen.

De Nationale Ziekenhuis Raad heeft vandaag een spoedvergadering. Behalve in het SVZ zijn er ook acties in het Academisch Ziekenhuis en zitten andere ziekenhuizen in moeilijk vaarwater. Ook de aangekondigde acties van de  Vereniging van Medici die maandag ingaan zullen worden besproken. Starnieuws verneemt dat de ziekenhuizen na de vergadering in overleg treden met minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

Hindori zegt dat hij "heel veel" begrip heeft voor de noden van het personeel van het SVZ. "Als je kijkt naar deze dure tijd, dan weet ik dat veel personeelsleden met grote moeite rondkomen met hun salaris. Aan de andere kant zijn wij een ziekenhuis, de zorg voor onze patiënten moet altijd voorop staan." Hij stelt dat ze altijd samen met de personeelsbond hebben keken naar de financiële situatie van het ziekenhuis. Directie en bond waren dinsdag bij minister Elias om over de CAO 2019 te praten. De bewindsman had dezelfde boodschap voor de bond, dat er geen financiële ruimte is.

"Maar aan de andere kant mogen de ligdagtarieven niet omhoog van de regering. We zijn dus muurvast komen te zitten en hebben de bond om twee weken ruimte gevraagd om nieuwe scenario’s uit de werken." De SVZ-directeur betreurt het dat er gelijk acties zijn afgekondigd. " Ik hoop echt dat wij het pad van dialoog met de bond kunnen vervolgen. Moeilijke situaties moet je samen om de tafel oplossen. Maar ik ben positief gestemd dat er snel een oplossing zal komen, want deze ongewenste situatie mag zeker geen dag langer voortduren.