Brazilië: President biedt zoon VS ambassadeurspost aan
12 Jul, 13:18
foto
Eduardo Bolsonaro, zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro (l), tijdens een regeringsformatievergadering vorig jaar december in Brasilia, Brazilië.(Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zijn zoon Eduardo aangeboden om ambassadeur in de Verenigde Staten te worden. De handeling van Bolsonaro onderstreept de invloedrijke rol van zijn familie in de diplomatie en binnenlandse politiek van het land.

Bolsonaro zei dat de benoeming afhankelijk is van de aanvaarding door Eduardo, die nu een federaal congreslid is. "De beslissing ligt bij hem," vertelde Bolsonaro aan journalisten toen hij een evenement in Brasilia verliet. "Ik wil zijn toekomst niet voor hem bepalen, als de wetgeving zegt dat hij zijn positie moet opgeven."

De Braziliaanse president, die vorig jaar zei dat zijn campagne was geïnspireerd door de Amerikaanse president Donald Trump, heeft vriendschappelijke toenaderingen gedaan bij de Amerikaanse leider en heeft familieleden gebruikt als officiële adviseurs. De oudste zoon van Bolsonaro, Flavio, is zijn conservatieve sociale agenda als senator aan het stimuleren.

Carlos Bolsonaro, een andere zoon van de president en gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, heeft een actieve rol gespeeld in de communicatie van zijn vader's sociale media en heeft de controverse aangewakkerd door leden van het Braziliaanse kabinet aan te vallen.

Eduardo, de derde van de vier zonen van de president en een dochter uit drie huwelijken, heeft zijn vader geadviseerd over het buitenlands beleid. Nadat Jair Bolsonaro in oktober was verkozen, was Eduardo één van zijn eerste gezanten naar Washington, waar hij een ontmoeting had met de schoonzoon en adviseur van Trump, Jared Kushner. Eduardo werd gezien met een "Trump 2020" -pet op.

De voormalige adviseur van Trump, Steve Bannon, noemde Eduardo de Latijns-Amerikaanse leider van zijn rechtse nationalistische organisatie 'The Movement'. Tijdens het bezoek van Bolsonaro aan het Witte Huis in maart, loofde Trump Eduardo, die bij zijn vader zat tijdens een Oval Office-meeting. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Washington, waren toen nergens te zien.