Argentinië: Eerste peilingen geven Macri marginale verkiezingswinst
12 Jul, 00:51
foto
Mauricio Macri maakt volgens een opiniepeiling kans om herkozen te worden als president van Argentinië. (Foto: Reuters)


De Argentijnse president Mauricio Macri zou later dit jaar zijn grootste tegenstander in het geval van een tweede verkiezingsronde met een klein verschil kunnen verslaan. Volgens een opiniepeiling die donderdag werd gepubliceerd, zou Macri met 2 procentpunten kunnen winnen van zijn belangrijkste Peronistische rivaal, Alberto Fernandez.

Het is de eerste peiling sinds kandidaten officieel hun plannen hebben aangekondigd om te gaan voor het presidentschap. De opiniepeiling van het lokale bedrijf Management & Fit is gebaseerd op 2.000 respondenten die online, telefonisch en in persoon zijn geënquêteerd. De kleine winst is echter minder dan de foutmarge van de peiling van 2,2% en komt maanden vóór de eerste stemronde op 27 oktober.

Macri respondenten, die voospelden dat hij met 2 procentpunten zou winnen in een rechtstreekse wedstrijd met Peronist-rivaal Alberto Fernandez, wiens hardloopmaat de populistische voormalige president Cristina Fernandez de Kirchner is.

Volgens de peiling zouden Macri en zijn running mate, de gematigde Peronist Miguel Angel Pichetto, 45% van de stemmen winnen in een scenario van een tweede verkiezingsronde. Fernandez zou volgens voorspelling eindigen op 42,9%. De populistische voormalige president Cristina Fernandez de Kirchner is de running mate van Fernandez. Ze besloot verrassend niet te dingen naar de hoogste functie in het land, maar te gaan voor het vicepresidentschap. Alberto Fernandez en Cristina Fernandez zijn ondanks hun gedeelde familienaam, geen verwanten van elkaar.

Een tweede verkiezingsronde zou plaatsvinden op 24 november als geen van de kandidaten minstens 45% in de eerste ronde in oktober wint, of een minimum van 40% van de stemmen met een marge van minstens 10 procentpunten ten opzichte van de tweede kandidaat.

Uit de peiling bleek dat Fernandez nipt zou winnen als het electoraat in staat zou zijn om te stemmen voor het volledige aantal kandidaten - een afspiegeling van het proces van de eerste stemronde - maar niet met een voldoende grote marge om een tweede ronde te voorkomen.

Macri, die in 2015 werd gekozen, ligt sinds vorig jaar onder vuur temidden van een bijtende recessie en economische beroering waarbij de peso daalde tegenover de dollar. Vervolgens steeg de jaarlijkse inflatie boven de 50%, waardoor de populariteit van Macri bij de kiezers werd aangetast.

De economie heeft echter enkele recente tekenen van verbetering laten zien, met een sterkere peso, inflatie-stabilisering, een daling van het obligatierendement en lokale aandelen die in de buurt van een recordhoogte komen.

Alberto Fernandez heeft het beleid van Macri bekritiseerd en gezworen om een ​​enorme financieringsovereenkomst van US$ 56,3 miljard met het Internationale Monetaire Fonds te 'herzien'. Macri heeft vorig jaar ingestemd met het IMF-plan.

Het kandidatenteam Fernandez moet nog een gedetailleerd economisch plan aankondigen, hoewel het heeft gezegd dat het de werkloosheid en de scherpe inzinking van de industriële productie zou willen aanpakken. Investeerders zijn echter op hun hoede voor Cristina Fernandez - die gaat voor het vicepresidentschap- vanwege haar populistisch economisch beleid in het verleden.