Leider Hong Kong: Uitleveringsvoorstel dood
09 Jul 2019, 09:22
foto
In de afgelopen weken heeft de oproerpolitie steeds traangas op de demonstranten in Hong Kong afgevuurd. (Foto: Reuters)


De leider van de Hong Kong, Carrie Lam, heeft gezegd dat de controversiële wet die uitlevering aan het Chinese vasteland zou hebben toegestaan "dood" is. Tijdens een persconferentie vandaag zei Lam dat het werk van de regering over het wetsvoorstel een "totale mislukking" was.

Maar ze heeft niet gezegd of het volledig was ingetrokken. Demonstranten hebben gezworen hun om massale bijeenkomsten voort te zetten. Het voorstel veroorzaakte weken van onrust in de stad, waar ertoe had geleid dat de overheid het voor onbepaalde tijd had opgeschort.

"Maar er zijn nog steeds twijfels over de oprechtheid van de regering of zorgen of de regering het proces in de Wetgevende Raad opnieuw zal starten," vertelde  Lam aan verslaggevers. "Dus ik herhaal hier, er is geen plan, het voorstel is dood." Eerder had ze gezegd dat het wetsvoorstel in 2020 "zou sterven" wanneer de huidige zittingsperiode afloopt.

Protestleiders hebben boos gereageerd op de laatste poging van Lam om hen te kalmeren. Bonnie Leung van het Civil Human Rights Front, dat demonstraties heeft georganiseerd, zei dat verdere protesten zullen worden gehouden totdat de regering van Hong Kong aan vijf belangrijke eisen voldoet. Deze omvatten de volledige intrekking van het voorstel en het laten vallen van aanklachten tegen degenen die tijdens recente protesten zijn vastgehouden.

Het voorstel is dood is een politieke beschrijving en het is geen wetgevende taal," zei wetgever Alvin Yeung van de Civic Party aan de BBC. Hij voegde eraan toe dat het voorstel technisch nog in het proces van een tweede behandeling was. "We hebben geen idee waarom de chief executive weigert het woord "terugtrekken" in de mond te nemen."

Eén van de leidende figuren van de protestbeweging, studentenactivist Joshua Wong, herhaalde de eis dat het wetsvoorstel "formeel moet worden ingetrokken" en beschuldigde Lam ervan om woordspelingen te gebruiken om " te liegen tegen de mensen in Hong Kong".

Critici van de wetgeving beweren dat het de juridische onafhankelijkheid van het gebied zou ondermijnen en zou kunnen worden gebruikt om diegenen te pakken die zich tegen de Chinese regering uitspreken.

Hong Kong, een voormalige Britse kolonie, maakt deel uit van China, maar heeft een "één land, twee systemen" -regeling die het een niveau van autonomie garandeert. Het heeft zijn eigen rechterlijke macht en een afzonderlijk rechtssysteem van het vasteland van China.

De demonstraties gingen door, zelfs nadat de regering de voorgestelde wet half juni had opgeschort, waarbij verschillende protesten gewelddadig werden. Op 1 juli drongen demonstranten het parlementsgebouw van Hong Kong binnen na een urenlang beleg. Veel van de demonstranten roepen ook tot het aftreden van Lam. In de meest recente straatprotesten gingen duizenden zondag de straat op in een gebied dat populair was bij Chinese toeristen op het vasteland, in een poging hun zorgen over het wetsvoorstel uit te leggen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April