China biedt 4e Filmfestival en trainingen in filmindustrie
09 Jul 2019, 16:35
foto
Ambassadeur Liu Quan van China vertelt over het vierde Chinese filmfestival. (Foto: Ranu Abhelakh)


China komt filmliefhebbers weer tegemoet. Het vierde Chinese Filmfestival staat voor de deur voor bioscoopkijkers. En voor personen die graag aan de andere kant van de camera staan, zoals film- en documentairemakers, biedt het land enkele kortlopende trainingen in de filmindustrie, zegt de Chinese ambassadeur Liu Quan. Hij moedigt Surinamers aan die in deze sector actief zijn om een aanvraag in te dienen voor de trainingen en uitwisseling. “Dit kan de volken van China en Suriname ten goede komen.”

Het publiek kan vanaf zaterdag 13 juli – drie weekenden lang - acht Chinese films zien in TBL Cinemas; alle films zijn voorzien van Engelse ondertiteling. De genres zijn uiteenlopend van comedy tot aan avontuur fantasie. De films, tonen een divers beeld van China en de ontwikkelingen in de Chinese filmindustrie. Deze is groeiende, “de tweede grootste filmmarkt in de wereld”, stelt de ambassadeur. 

In de afgelopen zeventig jaren, sinds de oprichting van de Volksrepubliek, onderging China tal van politieke, economische, wetenschappelijke en culturele ontwikkelingen. Hij noemt de filmindustrie als voorbeeld. “Vorig jaar alleen, produceerde China meer dan 1000 films, met box-office cijfers in China van ongeveer USD 9 miljard.”
Reden te meer voor China om zijn kennis in de filmindustrie ook te delen met derden. Ook dit jaar krijgt Suriname rond de 400 trainingen, seminars en cursussen in verschillende richtingen. Hiertussen zitten onder meer ‘Making and Marketing Film & TV programs for Belt Road Countries’, Documentary Film-making Professionals, Film, TV & Media and Brand Management.

De Chinese filmindustrie treedt steeds vaker buiten de grenzen. Er worden ook meer coproducties gemaakt en in verschillende landen gefilmd. Een hiervan is action-comedy ‘Kung Fu Yoga’ uit 2017, de openingsfilm op vrijdag. De internationaal bekende Chinese acteur Jackie Chan speelt hierin de hoofdrol samen met de Indiase acteurs Sonu Sood en Disha Patani. De scenes zijn gefilmd in onder meer China, India en Dubai. 

Films zijn bij uitstek een goede manier om een beter begrip te creëren over land en volk. “Als een populaire artistieke vorm, zijn films naast hun recreatieve functie, een weerspiegeling van de culturele waarden van een land en de veranderingen in het leven van zijn burgers”, vindt Liu. De ambassade probeert via deze culturele activiteit de Chinese geschiedenis, cultuur, tradities en filosofie te delen. 

Het Chinese filmfestival komt dit jaar een paar maanden eerder dan voorgaande festivals. De ambassade heeft nu direct contact met het Chinese (staats)orgaan belast met de filmrechten, vertelt Liu. Voorheen verliep dit proces via de culturele organisatie in Europa, belast met de Chinese filmfestivals. “We hebben ook nog andere grote activiteiten gepland voor later dit jaar”, noemt hij als tweede reden.”

De meeste films worden in de middag vertoond, zodat zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om deze te zien. Uit de cijfers en feedback kan de ambassade opmaken dat de interesse steeds toeneemt. Volgens Sun Xia, eerste secretaris op de ambassade, bezochten iets meer dan 1000 personen het derde filmfestival vorig jaar. 
Filmliefhebbers kunnen per persoon vier gratis kaartjes ophalen op de dag van de filmvertoning bij het loket van TBL Cinemas, volgens het principe van 'first come, first serve’.

Download hier het filmschema
pdf-icon.gif Filmschema.jpg                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April