Finale Copa America: Brazilië leidt met 2-1
07 Jul 2019, 17:54
Brazilië hoopt na twaalf jaar weer Copa America kampioen te worden. (Getty Images)

Everton (Sousa Soares) zet de gastheer in de 15e minuut op voorsprong na een voorzet van Gabriel Jesus. Met 62% balbezit was het eerste schot op doel al raak. De Peruanen zijn goed gestart, maar met een achterstand zal hun karakter bepalend blijken voor het verder verloop van het spel.

Aanvallend was Brazilië geen dreiging voor Peru, maar hun eerste schot op doel was meteen raak. Everton scoort van dichtbij, maar de eer voor het doelpunt gaat naar Jesus wiens loop en voorzet de opening creëerde.

Vanaf dat moment neemt Brazilië duidelijk de controle  over het spel. In de 26e minuut krijgt Philippe Coutinho de kans om de score te vergroten, maar zijn schot gaat wijd naast de paal. Hij kreeg de lage pass van Roberto Firmino. Een hoekschop voor de Peruanen leert ook niets op. Op hete eerste half uur krijgt Brazilië een vrije trap halverwege het veld van de tegenstander. Maar Dani Alves zijn schot bereikt niet eens de eerste man in de muur.

Het tij keert voor Peru in de 41e minuut, wanneer de Braziliaanse Thiago Silva in het strafschopgebied ongelukkig valt en zijn hand de bal raakt. Arbiter Roberto Tobar wijst naar de stip. Hij raadpleegt twee minuten daarna ook de VAR en blijft bij zijn besluit. Penalty Peru en Paolo Guerrero zet hem om, 1-1. De bordjes hangen weer gelijk.

Maar dan is niet gerekend op de vasthoudendheid van de jongens van coach Tite. Jesus brengt Brazilië in de 48e minuut weer op voorsprong na een voorzet van Firmino.

Gastheer Brazilië is op zoek naar zijn eerste Copa America titel sinds 2007, terwijl Peru sinds 1975 dit toernooi niet heeft gewonnen.