Chotkan: Vliegmaatschappijen moeten uitdaging Copa aangrijpen
07 Jul 2019, 02:49
foto
Bij aankomst van de inaugurele vlucht van Copa Airlines, wordt met de Surinaamse vlag gezwaaid vanuit de cockpit. (Foto's: René Gompers)


“Copa is niet naar Suriname gekomen om wie dan ook in problemen te brengen,” benadrukt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken,Transport en Communicatie. Er zijn uiteraard uitdagingen maar ook kansen die met beide handen aangegrepen moeten worden door SLM en Fly Allways, geeft hij aan. De eerste vlucht van Copa Airlines, vanuit Panama, naar Paramaribo is achter de rug. De 'top on-time airline of the world' is zaterdag feestelijk ontvangen op de Johan Adolf Pengel luchthaven.

Copa gaat twee keer per week, woensdag en zaterdag, vluchten uitvoeren tussen Panama en Paramaribo. Chotkan geeft aan dat de Surinaamse vliegmaatschappijen Fly Allways en SLM zich geen zorgen hoeven te maken. “SLM is onze trots, Fly Allways ook, het zijn Surinaamse bedrijven, ze doen goede business,” merkt Chotkan op. “Het kan dus nooit zo zijn dat je een airline binnenhaalt om je eigen airlines in gedrang te laten komen. Wij zorgen er niet alleen voor dat dat niet gebeurt, maar dat ze ook kunnen putten uit de mogelijkheden.” Chotkan deelt mee dat SLM een goede deal gesloten heeft met Copa. SLM zorgt voor de afhandeling én de catering op de vluchten. Copa staat open voor nog meer samenwerkingen, geeft Chotkan aan.

“De overheid gaat niet toestaan dat de eigen airlines terzijde worden gezet,” herhaalt de minister. Het plan van de overheid om Suriname te ‘connecten’ met de wereld is niet zonder uitdagingen, geeft de minister aan. “Op dit moment zijn onze eigen ‘carriers’ niet zover om dat te kunnen doen. Daarom geven we anderen de gelegenheid. Maar het is natuurlijk ook gelegen aan SLM en Fly Allways om te kijken naar mogelijkheden.”

Chotkan geeft aan dat de SLM zijn vloot gaat moderniseren en gaat overstappen van Airbus naar Boeing. Ook met Fly Allways is men bezig, geeft de bewindsman aan. Fly Always merkt een groei op de vluchten vanuit Cuba. “Het ligt sowieso in het beleid van de regering om hen aandacht en de noodzakelijke steun te geven,” zegt Chotkan. Ondertussen is het vliegtuig van Copa Airlines weer vertrokken. Bernardo Ordás van Copa Airlines heeft de persconferentie eerder verlaten om te kunnen ‘boarden’. In regenweer maar 'on time', zoals het bedrijfsimago aangeeft, heeft het vliegtuig Zanderij verlaten.   

René Gompers

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April