40e Caricom-top benadrukt impact klimaatverandering
07 Jul 2019, 06:36
foto
De Caricom-staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de 40e Caricom vergadering in Saint Lucia. (Foto: Caricom)


Op de 40e reguliere vergadering van de Caricom-staatshoofden hebben vele sprekers de noodzaak benadrukt om de maatregelen te voltooien die zijn uiteengezet in het implementatieplan voor de Caricom interne markt en economie (CSME). Ook de impact van de klimaatverandering en het belang van veiligheidssamenwerking heeft extra aandacht gehad. Alle sprekers hebben verwezen naar de uitdagingen voor kleine staten. De 40e Caricom-vergadering op Saint Lucia is van 3 tot 5 juli gehouden. Vicepresident Ashwin Adhin heeft president Desi Bouterse vertegenwoordigd op de meeting.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) die ook aanwezig was, António Guterres, erkende de ernst van die uitdagingen en engageerde zijn organisatie om de stappen te nemen die hij kon nemen om de toegang van kleine staten tot ontwikkelingsfinanciering als prioriteit te verbeteren. Hij verklaarde verder dat kwetsbaarheidscriteria moeten worden opgenomen in de eisen om in aanmerking te komen voor officiële ontwikkelingshulp.

Veerkracht en duurzame ontwikkeling stonden centraal in de toespraak van Guterres. Klimaatgerelateerde rampen en hun impact op families; moordcijfers; geweld tegen vrouwen en meisjes; en concessionele ontwikkelingsfinanciering behoorden tot de kwesties die hij aan de orde heeft gesteld. Door de groei in frequentie en ernst van klimaatgerelateerde rampen te koppelen aan de intensivering van risico's voor gezinnen en aan ontwikkeling, heeft de VN-topman maatregelen uiteengezet om deze kwesties met spoed aan te pakken.

Hij merkte op dat de weerbaarheid van Caribische samenlevingen de kwestie van "onveiligheid onder burgers" moet aanpakken. Guterres maakte gewag van de "moordcijfers die nog steeds significant zijn in delen van het Caribisch gebied"; en geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hij benadrukte dat het belangrijk is dat genderoverwegingen ten grondslag liggen aan alle inspanningen om de veiligheid van burgers en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Guterres was verheugd dat "het Spotlight Initiative zal samenwerken met het Caricom Secretariaat] en zes landen in de regio" en in dit opzicht investeren. Het gaat om ongeveer 50 miljoen euro voor preventie en het verminderen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

De VN-baas heeft ook gewezen op de kwetsbaarheid van kleine staten door onder andere, de geringe omvang van binnenlandse markten en hun beperkte vermogen om deel te nemen aan mondiale markten; grote afhankelijkheid van invoer, met name energie en voedsel; hoge staatsschuld; en de uitdagingen van het mobiliseren van ontwikkelingsfinanciering tegen betaalbare en toepasselijke voorwaarden. Hij heeft zijn steun toegezegd aan de Caricom-groep.
Advertenties