Roger Khan maandag waarschijnlijk vrij
07 Jul 2019, 00:53
foto
Roger Khan (Beeld: Stabroek News)


De veroordeelde drugshandelaar Shaheed Roger Khan zal naar verluidt maandag worden vrijgelaten uit een gevangenis in Florida. Hij heeft iets meer dan acht jaar van de vijftien jaar gevangenisstraf waartoe hij was veroordeeld uitgezeten.

Khan (47) is nu in wat beschreven wordt als "een federale correctionele instelling met een laag beveiligingsniveau en een aangrenzend minimaal beveiligde satellietkamp." De datum die vermeld staat voor zijn vrijlating is 8 juli 2019, meldt Stabroek News.

In een poging om maanden eerder vrijgelaten te worden, had Khan op 13 maart een Emergency Petition for a Writ of Habeas Corpus ingediend waarin hij een bevel vorderde van de rechtbank om het Federal Bureau of Prisons (BOP) ertoe te bewegen zijn goed gedrag te herbeoordelen.  De BOP had echter bezwaar gemaakt. Die lopende zaak zal naar verwachting worden beëindigd, omdat Khan binnen een paar dagen uit de gevangenis zal vertrekken. Naar verwachting zal hij bij zijn vrijlating worden gedeporteerd.

Toen Khan in oktober 2009 na zijn bekentenis tot drugshandel werd veroordeeld, had de Amerikaanse federale rechter Dora Irizarry verklaard dat Khan na zijn gevangenisstraf vijf jaar onder toezicht zou staan, maar waarschijnlijk zou worden gedeporteerd. Ze had hem gewaarschuwd dat als hij na deportatie illegaal de VS zou binnenkomen, hij zou worden gearresteerd en veroordeeld tot een veel langere gevangenisstraf dan vijftien jaar.

In haar opmerkingen tijdens de straftoekenning had rechter Irizarry verklaard dat, hoewel geen enkele aan Khan opgelegde straf recht zou doen aan de gruweldaden die hij had begaan, het feit dat hij tijd zou doorbrengen in een Amerikaanse gevangenis betekende dat gerechtigheid werd gediend. Ze had hem veroordeeld tot twee termijnen van 15 jaar en een termijn van 10 jaar, die alle gelijktijdig liepen. Hij kreeg ook de opdracht om voor een ​​speciale beoordeling US$ 300 te betalen.

De veroordeling bracht de kwestie van Khan naar een climax. De regering van Guyana werd gelinkt met de ooit machtige en gewelddadige drugsbaron. De bekentenissen van de nu veroordeelde advocaat van Khan was op dezelfde manier onthullend. De onthullingen verbonden onder meer gezondheidsminister Leslie Ramsammy aan Khan en noemden hem de overheidsfunctionaris die toestemming gaf voor de invoer van spionage-apparatuur gevonden in een voertuig waarin Khan en anderen op reis waren. Ramsammy heeft herhaaldelijk links naar Khan ontkend.
Advertenties