Rio: Ex-gouverneur bekent betalen smeergeld
05 Jul 2019, 22:36
foto
Sérgio Cabral vierde het succesvol bod van Rio de Janeiro in 2009 samen met president Luiz Inácio Lula da Silva (Foto: Reuters)


Een voormalige gouverneur van Rio de Janeiro zegt dat hij een steekpenning van US$ 2 miljoen heeft betaald om de Olympische Spelen voor de Braziliaanse stad in 2016 veilig te stellen. Sérgio Cabral vertelde een rechter dat de betaling werd gedaan om stemmen te beveiligen tijdens de besluitvormingsvergadering in 2009.

Hij zei dat Carlos Nuzman, toen de voorzitter van het Braziliaanse Olympisch Comité, de onderhandelingen afhandelde. In 2017 werd Nuzman gearresteerd te midden van een onderzoek naar het vermeende stemkoopsysteem. Hij ontkent enig wangedrag.

Cabral zit momenteel een straf van 200 jaar uit voor verschillende corruptiezaken. Hij zei donderdag dat de toenmalige voorzitter van de International Association of Athletics Federations (IAAF), Lamine Diack van Senegal, ook als tussenpersoon in de vermeende transactie fungeerde.

Diack zal terechtstaan ​​in Frankrijk, nadat hij daar in 2015 is gearresteerd. Hij is ervan beschuldigd betalingen te hebben ontvangen voor het uitstellen van sancties tegen Russische drugsmisbruikzaken. Hij heeft eerder alle beschuldigingen ontkend, maar heeft nog niet gereageerd op de laatste aantijgingen.

Zowel Diack en Nuzman werden geschorst van hun functies, en zijn later afgetreden. Cabral zei ook dat de toenmalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, op de hoogte was gebracht, nadat het geld naar verluidt van eigenaar zou zijn veranderd. De advocaten van Lula hebben gezegd dat dit niet waar is. De ex-president is gevangen gezet in een aparte corruptiezaak.

Doorlopend strafrechtelijk onderzoek naar vermeende omkoping - geleid door openbare aanklagers in Brazilië en Frankrijk - heeft de rollen van Nuzman, Diack en zijn zoon en vervolgens IOC-bestuurslid Frank Fredericks al blootgelegd. Geen enkele leidende ambtenaar heeft echter tot nu toe zijn betrokkenheid toegegeven.

Cabral, die van 2007 tot 2014 twee termijnen diende als staatsgouverneur van Rio, heeft de uitspraken gedaan tijdens een hoorzitting op verzoek van zijn nieuwe verdedigingsteam die zoekt naar een pleidooiovereenkomst. Hij hoopt dat de informatie zijn lange straffen waar hij tegen aankijkt, zal verminderen.

Hij werd veroordeeld voor passieve corruptie, het witwassen van geld en verduistering - gekoppeld aan verschillende zaken uit een onderzoek bekend als Operation Carwash. Zijn vrouw, Adriana Ancelmo, werd ook gevangen gezet nadat ze een tijd onder huisarrest was geplaatst.

Verschillende machtige Braziliaanse leidinggevenden en politici hebben onlangs hun straffen verlaagd door pleidooiovereenkomsten en het geven van bewijs tegen anderen. Cabral vertelde onderzoekers dat zijn steekpenningen bedoeld waren om de steun van negen van de 95 leden van de commissie te winnen. Hij betrok verschillende topsporters die stemrecht hadden. Olympisch gouden medaillewinnaars Sergey Bubka en Alexander Popov hebben beiden ontkend dat ze steekpenningen hebben aanvaard. Ze overwegen aanklachten wegens smaad in te dienen.

Popov, een voormalige Russische zwemmer, heeft via sociale media een verklaring afgelegd waarin staat dat hij niet op de stad heeft gestemd of aan onderhandelingen heeft deelgenomen. Bukba, een Oekraïense kampioen polsstokhoogspringen, plaatste een reeks tweets, waarin hij zei dat hij "alle valse beweringen van de voormalige gouverneur van Rio afwijst".

De ex-gouverneur zei ook dat het geld werd verstrekt door zakenman Arthur Soares, één van zijn naaste vrienden, en werd overgedragen aan Diack's zoon, Papa Massata, die de aantijgingen eerder heeft ontkend. Braziliaanse aanklagers beschuldigden Soares - bijgenaamd King Arthur - van vermeende betrokkenheid bij omkoping in 2017. Hij verhuisde naar de VS tijdens het onderzoek.

De International Olympics Commission (IOC) zegt dat de chief ethics officer de laatste aantijgingen volgt. Het IOC voerde in 2014 een reeks hervormingen door. Vandaag zei het: "Het IOC zet zich volledig in voor het aanpakken van alle problemen, inclusief die welke plaatsvonden vóór de ingrijpende hervormingen."

Rio won zijn Olympische bod in 2009 en versloeg co-finalisten Chicago, Madrid en Tokio. Het was de eerste Zuid-Amerikaanse stad die de Spelen ooit organiseerde. In januari kwam het nieuws dat de Franse autoriteiten het biedingsproces voor Tokyo 2020 ook onderzoeken. De Japanse regering heeft altijd gesteld dat haar bod in Tokyo eerlijk was.
Advertenties