Sterke naschok na zware aardbeving Californië
05 Jul 2019, 14:36
foto
Het epicentrum van de beving was nabij de stad Ridgecrest.(Getty Images)


Een sterke naschok heeft Zuid-Californië vanochtend vroeg opgeschrikt. Bewoners zijn nog steeds bezig de schade in te schatten van de aardbeving gisteren, de sterkste in de regio in 25 jaar. Meer dan 20 miljoen mensen hebben de aardbeving op 4 juli gevoeld.

De beving, één van de vele naschokken die seismologen hadden voorspeld, trof hetzelfde woestijngebied als de grote aardbeving van donderdag met een magnitude van 5,4 ongeveer 18 km ten westen van Searles Valley, zei de Amerikaanse Geological Survey (USGS).

Er waren al meer dan 80 kleinere naschokken geweest sinds de aardbeving van 6.4 in de buurt van de stad Ridgecrest, die werd gevoeld van Los Angeles tot Las Vegas, zei USGS-seismoloog Lucy Jones. "We zouden veel naschokken moeten verwachten en sommige ervan zullen groter zijn dan de 3 seconden die we tot nu toe hebben gehad", vertelde Jones donderdag aan verslaggevers. "Ik denk dat de kans op een kracht van 5 ... waarschijnlijk groter is dan 50-50," zei ze.

Sommige bewoners waren het grootste dag van hun vrije dag op 4 juli bezig om de rommel die door de aardbeving was achtergelaten op te ruimen. "Ik heb meer dan 75 liter wijn opgedweild naast bier, frisdrank en de koeler die waren gevallen. We hebben duizenden dollars aan schade ", zei winkelier James Wilhorn.

Slechts een paar gewonden werden gemeld, maar twee huizen vatten brand door gebroken gasleidingen, zeiden ambtenaren. Water gutste van zigzaggende scheuren in het plaveisel van kapotte waterlijnen. Diepe kloven kronkelden over de Mojave-woestijn, waarbij voorbijgangers stopten om selfies te nemen, terwijl ze in de gescheurde aarde stonden.

De aardbeving trof gisteren de rand van Death Valley National Park zo'n 180 km ten noordoosten van Los Angeles om ongeveer 10.30 uur. De beving was erg ondiep met 10,7 km, wat het effect versterkte, en werd gevoeld in een gebied dat werd bewoond door 20 miljoen mensen, zei het Europese aardbevingsagentschap EMSC.

Het Ridgecrest Regional Hospital, waar 15 patiënten eerder waren geëvacueerd, leek intact afgezien van enkele nieuwe scheuren in de muren. Gouverneur van Californië Gavin Newsom keurde een noodproclamatie goed, en Ridgecrest burgemeester Peggy Breeden zei dat ze de noodtoestand had uitgeroepen, een stap die de stad in staat stelt om hulp te krijgen van externe instanties. Breeden zei dat ze bewoners heeft gevraagd om hun buren in het hoge woestijnstadje te controleren. "We zijn een hechte gemeenschap en iedereen werkt om voor elkaar te zorgen", vertelde ze Reuters telefonisch.

De aardbeving is de grootste in Zuid-Californië sinds de beving met een kracht van 6.6 Northridge in 1994 trof, zei USGS-geofysicus Paul Caruso. Die aardbeving, die zich concentreerde in een dichtbevolkt gebied van Los Angeles, doodde 57 mensen en veroorzaakte miljarden dollars aan schade.
Advertenties