Minister Elias corrigeert zichzelf
03 Jul 2019, 19:09
foto
Minister Antoine Elias zegt dat hij zich heeft vergist in cijfers. (Foto: René Gompers)


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt aan Starnieuws dat hij zich heeft vergist in de cijfers. Hij zei gisteren op de persconferentie dat statistieken van de Pan American Health Organisation (Paho) aantonen dat Suriname "slechts 0,8 artsen per 10.000 inwoners heeft."

Hij zegt dat het "0,8 artsen per 1.000 inwoners" moet zijn. Hij haalde gisteren als vergelijking ook aan dat Sint Maarten en Cuba aan top staan met elk gemiddeld 82 artsen per 10.000 inwoners. Op de persconferentie is gisteren ingegaan op de komst van de Cubanen en de numerus fixus voor de medische studenten. Alle cijfers moeten 1000 zijn en niet 10.000, zegt de minister. 

De Vereniging van Medici in Suriname heeft vanmorgen in een perscommuniqué ook de vloer aangeveegd met de cijfers die minister Elias gisteren noemde. "Tevens klopt de mededeling van de minister van Volksgezondheid over het aantal artsen (0,8 per 10.000 inwoners) totaal niet." De vereniging zegt dat volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2018 Suriname 12,26 artsen heeft per 10.000 inwoners.

"Is dit geen misleiding? Wil men bewust het falend gezondheidsbeleid verdoezelen door deze leugens te produceren? Ook de vergelijking met (het zo kleine eiland) St. Maarten en Cuba gaat mank, alleen al omdat die eilanden volledig ontsloten zijn en alle hoeken en gaten op die eilanden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, hetgeen in de verste verte niet te vergelijken is met de infrastructuur van (het oerwoud in het binnenland van) Suriname," stelt de VMS. Nu heeft minister Elias zelf toegegeven dat hij zich heeft vergist. Hij houdt zich op 0,8 artsen per 1.000 inwoners.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April