NDP draagt waarden van vrijheid hoog in haar vaandel
01 Jul 2019, 18:41
foto


(Aangeboden)

156 jaren geleden, op woensdag 1 juli 1863, zijn er middels 21 symbolische kanonschoten en een handtekening ongeveer 33.000 tot slaafgemaakte mensen van Afrikaanse komaf vrijgemaakt van de slavernij. Met de keti koti toen, werd een belangrijke basis gelegd voor het onafhankelijk en vrijelijk handelen van elke persoon in onze gemeenschap nu.
In ons land kunnen we op dit moment optimaal onze vrijheden beleven. Een vrijheid die niet zomaar gekomen is, maar waarvoor na 1 juli 1863 nog verzetstrijd en talloze opstanden van onze dappere voorouders tegen onderdrukkers uit een barbaars systeem geleverd is. 

De historie leert ons dat Suriname een van de wreedste vormen van slavernij heeft gekend. Dit heeft niet alleen fysieke, maar ook mentale afdrukken achtergelaten, bij ons, en in vele andere landen waarmee wij door onze historie van slavernij verbonden zijn. En – ruim 1,5 eeuw later – worden wij binnen onze samenleving nog steeds geconfronteerd met de gevolgen hiervan. Met de sporen die de slavernij heeft achtergelaten. 

De strijd voor het beleven van onze vrijheid is er een die niet op zal houden, en die op nimmer aflatende wijze bevochten moet worden. Immers, hoewel onvrijheden tegenwoordig er anders uitzien dan eeuwen terug, het gevecht om vrijheden te beleven, en te kunnen behouden, is er ook een van deze tijd.

Laten we, in de geest van keti koti, verder gaan met het ontwikkelen van onze fysieke en mentale vrijheid. Laten we tegelijkertijd de ontwikkeling van onze individuele vrijheid inzetten om een samenleving te creëren van saamhorigheid waarin we elkaar ondersteunen. Maar bovenal waarin we respect hebben voor elkaar. Een samenleving waarin we allen samen met en naast elkaar kunnen leven. 

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft vanaf haar oprichting in 1987 de enorme waarde van fysieke en mentale vrijheid voor een volk om het eigene te ontwikkelen hoog in haar vaandel gedragen. Onze boodschap van wie we zijn, van wat ons bindt, en die van liefde en respect voor elkaar als basis voor vrede is hierop gestoeld. 
Als Nationale Democratische Partij spreken wij ons uit voor fysieke en geestelijke vrijheid en tegen onderdrukking in welke vorm dan ook.

Voorts is de inzet van de Surinaamse politieke diaspora in Amsterdam om te komen tot officiële excuses van de gemeente Amsterdam de partij niet onopgemerkt gebleven. Immers, elke Surinamer, waar dan ook, is belangrijk voor de ondersteuning van gedachten en arbeid van vooruitgang en verdere bevrijding en verheffing van de nazaten van slavernij, die helaas nog geconfronteerd worden met de gevolgen van uitbuiting en de structurele mensonterende activiteiten uit het slavernijverleden.

Gado blesi wi Sranan kondre, 

De Nationale Democratische Partij (NDP)
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April