Noord-Korea blij met verrassingsbijeenkomst Trump-Kim
01 Jul 2019, 14:54
foto
De Noord-Koreaanse president Kim Jong-Un begroet zijn Amerikaanse ambtgenoot, Donald Trump, in de Gedemilitariseerde Zone tussen de twee Korea's in Panmunjom, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Amerikaanse president Donald Trump zullen er werk van maken om de dialoog weer op gang te brengen om vooruitgang te boeken bij de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Dat zijn de twee leiders zondag overeengekomen tijdens een kort bezoek in de Gedemilitariseerde Zone (DMZ) tussen de twee Korea's.

Trump is de eerste zittende Amerikaanse president die voet in Noord-Korea heeft gezet. Beide presidenten hebben ermee ingestemd om de vastgelopen nucleaire gesprekken te hervatten. "De hoogste leiders van de twee landen kwamen overeen om in de toekomst nauw contact te houden, en ze zullen de productieve gesprekken om te komen tot een nieuwe doorbraak in de denuclearisering van het Koreaan schiereiland opnieuw opstarten en vervolgen. Dat geldt ook voor de bilaterale relaties," zei het Noordkoreaanse staatsmedium KCNA.

De bijeenkomst, een initiatief van een tweet door Trump, waarvan Kim zei dat het een verrassing voor hem was, vertoonde de verstandhouding tussen de twee. Analisten zeggen echter dat ze niet dichterbij zijn gekomen om de kloof tussen hun posities - sinds zij bij hun top in februari in Vietnam waren weggelopen - te verkleinen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vertelde verslaggevers kort voor zijn vertrek uit Zuid-Korea dat er een nieuwe ronde van besprekingen waarschijnlijk zou worden gehouden "ergens in juli" en dat de Noord-Koreaanse onderhandelaars, diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen zijn.

In een foto die KCNA vandaag heeft vrijgegeven  zijn de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho en Pompeo afgebeeld naast Kim en Trump in Freedom House, het gebouw waarin de twee leiders hun één-op-één gesprekken hadden. KCNA zei dat tijdens het gesprek tussen Trump en Kim, de twee leiders "kwesties van het verlichten van de spanningen op het Koreaanse schiereiland" hebben besproken en "kwesties van wederzijds belang en interest dat een struikelblok wordt bij het oplossen van die problemen." Voorts hebben ze hun "volledige begrip en sympathie geuit."

Kim zei dat het de goede persoonlijke relatie was die hij met Trump had die zo'n dramatische ontmoeting mogelijk maakte. Hij wist pas een dag van tevoren over de ontmoeting. Kim merkte ook op dat de relatie met Trump goede resultaten zou blijven opleveren, aldus KCNA. De 'gedurfde, moedige beslissing' van de twee leiders die leidde tot de historische ontmoeting 'creëerde een ongekend vertrouwen tussen de twee landen', die verwikkeld waren in diepgewortelde vijandigheid, zei KCNA.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de ontmoeting tussen Trump en Kim verwelkomd en "steunt ten volle de pogingen van de partijen om nieuwe betrekkingen aan te knopen met duurzame vrede, veiligheid en complete en verifieerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland", zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric in een verklaring.

China heeft de bijeenkomst ook verwelkomd, waarbij een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken het omschreef als het boeken van "constructieve en positieve resultaten".

Maar problemen kunnen voor de hand liggen. "Het feit dat de nucleaire gesprekken een vliegende start hebben gekregen is zeer bemoedigend", zei Kim Hyun-wook, een professor aan de Nationale Diplomatieke Academie van Korea, "maar dat betekent niet dat de twee partijen hun standpunt al hebben bepaald en de voorwaarden hebben gesteld voor succesvolle onderhandelingen op werkniveau." .

De nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, verwierp maandag een bericht in The New York Times (NYT) dat Washington zijn aanpak probeert te verzachten, een idee van aanvaarding van een nucleaire bevriezing voorstelt - in plaats van volledige ontmanteling - en dat het stilzwijgende erkenning geeft dat Noord-Korea een nucleaire staat is.

"Ik heb dit NYT-verhaal met nieuwsgierigheid gelezen", zei Bolton in een tweet. "Noch de staf van de National Security Council, noch ik heb ooit gediscussieerd of gehoord van een wens om "een nucleaire bevriezing door Noord-Korea overeen te komen." Hij voegde eraan toe: "Dit was een verwerpelijke poging van iemand om de president een hak te zetten. Er moeten consequenties zijn."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April