Verdrinking legt vinger op tragiek Amerikaans migratiebeleid
26 Jun, 14:42
foto
Vader Óscar Alberto Martínez Ramírez (25) en zijn bijna twee jaar jonge dochter Valeria overleefden de oversteek in de Rio Grande niet. (Foto: AP)


De regering van El Salvador heeft mensen gewaarschuwd  tegen het risico hun leven te wagen om de VS te bereiken. De waarschuwing komt nadat een man en zijn dochter zijn verdronken in de Rio Grande. Foto's van hun lichaam, met hun gezicht naar beneden in ondiep water, met de arm van het 23 maanden oude meisje om de nek van haar vader, hebben tot veroordeling geleid.

Het intriest beeld komt op een moment dat de VS en Mexico strengere beleidsmaatregelen invoeren om de stroom van migranten zonder papieren, voornamelijk uit Midden-Amerika, die naar het noorden reizen, in te dammen. Minstens zes mensen zijn de afgelopen dagen overleden.

Veel van de migranten zeggen dat ze op de vlucht zijn voor geweld en armoede in Honduras, Guatemala en El Salvador en dat ze van plan zijn asiel aan te vragen in de VS. Critici van president Donald Trump zijn strenge houding ten aanzien van immigratie zeggen dat zijn aanpak migranten ertoe aanzet gevaarlijkere routes te nemen.

Volgens de Amerikaanse grenspolitie zijn minstens 283 migranten in 2018 overleden aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Maar mensenrechtenactivisten zeggen dat het aantal waarschijnlijk hoger is.

Óscar Alberto Martínez Ramírez (25) en zijn dochter Valeria verdronken op zondag terwijl ze probeerden over te steken van Matamoros, in de noordelijke Mexicaanse deelstaat Tamaulipas, naar Texas. Het beeld is maandag gepubliceerd door de Mexicaanse krant La Jornada. Zijn vrouw en de moeder van de dochter, Tania Vanessa Ávalos (21) zei dat ze twee maanden in Mexico woonden met een humanitair visum, bericht persbureau AP. Gefrustreerd dat ze niet in staat waren geweest te komen bij Amerikaanse functionarissen om asiel aan te vragen, hadden ze besloten de rivier over te steken.

Ramírez slaagde er in om met hun dochter de oversteek te maken en zette zijn dochter op een bank. Hij was op de terugweg om zijn vrouw te halen, maar toen raakte zijn dochter die alleen op de rivieroever zat in paniek. Ze sprong achter haar vader aan. Het lukte hem om haar te bereiken, maar toen werden ze gepakt door de gevaarlijke stroming van de rivier, vertelde de vrouw  aan de Mexicaanse politie. "Ik smeekte ze om niet te gaan, maar hij wilde geld bijeenschrapen om een ​​huis te bouwen," vertelde Rosa Ramírez, de moeder van Óscar, aan AP.

Reactie
Alexandra Hill, de minister van Buitenlandse Zaken van El Salvador, heeft de burgers opgeroepen om niet langer hun leven in gevaar te brengen door te proberen illegaal te migreren. De regering zei dat het de kosten zou dekken die nodig zijn om de twee lichamen terug te brengen en  "noodzakelijke steun" zou bieden aan hun familieleden.

De Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador, waarschuwde ook tegen het maken van de gevaarlijke grensreis en beschreef de doden als "zeer betreurenswaardig". Hij zei: "Mensen raken hun leven kwijt, in de woestijn of over de Rio Grande, we hebben het altijd veroordeeld en we willen het niet." De foto toont ook vergelijkenissen met de foto van de driejarige Syrische jongen Alan Kurdi, die een symbool werd van de menselijke prijs van de oorlog in Syrië.

Eerder deze maand bereikte Mexico een deal met de regering Trump om te proberen de stroom migranten zonder papieren die naar de VS reizen, in te dammen. Sindsdien zijn deportaties en detenties van mensen zonder papieren naar verluidt toegenomen.

Ondertussen hebben de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden US$ 4,5 miljard goedgekeurd voor humanitaire hulp aan de grens tussen de VS en Mexico. De wet wordt echter geconfronteerd met een moeilijk pad door de door de republikeinen gecontroleerde Senaat.

In februari verklaarde Trump een noodsituatie aan de zuidgrens van het land en zei dat het nodig was om de situatie, die hij omschreef als een crisis, aan te pakken.