SRD 140.000 subsidie voor renovatie Nyun Combé
25 Jun, 18:31
foto
Minister Edgar Dikan geeft het startsein voor de renovatie van Nyun Combé door een deel van een muur van het kantoor te slopen. (Foto: RO/NII)


Stichting Nyun Combé kan op een subsidie van SRD 140.000 van de Staat rekenen. Hiervoor heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling gezorgd. Daarmee kunnen de eerste renovaties worden bekostigd. Minister Edgar Dikan is ervan overtuigd dat de stichting over genoeg potentie beschikt om zelf aan haar middelen te komen. Uiteindelijk moet de stichting zelfvoorzienend gaan draaien. Dikan gaf maandag het startsein voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat.

De accommodatie, voor Afro-Surinamers uit het binnenland en Inheemsen om rituelen te houden rond het overlijden van hun dierbaren, is de afgelopen decennia slecht onderhouden en verkeert in slechte staat. Na de benoeming van Verno Prijor vorig jaar als directeur van de pas opgerichte Stichting Nyun Combé, had de minister hem gevraagd prioriteit te geven aan het verbeteren van de faciliteit. 

Volgens Prijor zijn de problemen bij Nyun Combé duidelijk zichtbaar. "De locatie ziet er niet bepaald fraai uit. Zo moeten op diverse plekken verrotte planken worden verwijderd, een houtluizenplaag moet worden bestreden, het gebouw moet een grote schilderbeurt krijgen, deuren en ramen moeten worden vervangen. Ook moet aan de afvoer worden gewerkt, want het loopt bij regenval onder water", zegt Prijor. De stichting zal er alles aan doen om het culturele erfgoed van Inheemsen en Afro-Surinamers in het Binnenland te conserveren.

Het project zal in fasen worden uitgevoerd. De eerste renovaties zullen verricht worden bij het bestuurskantoor, gevolgd door de centrale keuken. Daarna zal zeker één kamer worden aangepakt. Aan de hand van de beschikbare middelen zullen de overige kamers een voor een aan de beurt komen. De directie hoopt ook het terrein te kunnen laten verbeteren en of verharden. De werkzaamheden zullen ongeveer 3 maanden duren, meldt Regionale Ontwikkeling via het Nationaal Informatie Instituut.