VN-voedselorganisatie heeft voor het eerst Chinees hoofd
24 Jun, 18:50
foto
Klimaatverandering leidt tot droogten in veel gebieden wereldwijd, waardoor de voedselvoorziening ook in gevaar komt. (Foto: Reuters)


De viceminister van China is verkozen om de Food and Agricultural Organization (FAO) - de voedselarm van de Verenigde Naties te leiden. Hij is de eerste Chinese staatsburger die het 74-jarige agentschap mag leiden in een tijd waarin de klimaatverandering meer mensen hongerig laat.

Qu Dongyu versloeg de Franse kandidaat Catherine Geslain-Lanéelle - een agronomisch ingenieur die het eerste vrouwelijke hoofd van het bureau zou zijn geweest - en de voormalige minister van Landbouw van Georgië, Davit Kirvalidze. Kandidaten uit India en Kameroen hadden zich voor de verkiezingen van zondag teruggetrokken.

Bioloog Qu (55) kreeg 108 stemmen uit 191 landen. Zijn vierjarige ambtstermijn als de negende directeur-generaal van de FAO loopt van augustus 2019 tot juli 2023. In zijn overwinningstoespraak zei Qu dat hij China dankbaar was wiens decennia van succesvolle hervormingen en open deur beleid hem gemaakt hebben tot wie hij is.

"Ik zal me inzetten voor onze oorspronkelijke ambitie, mandaat en missies van de organisatie ... Ik zal de principes van eerlijkheid, openheid, rechtvaardigheid en transparantie hooghouden," zei hij. "Laten we hand in hand gaan om de dynamische FAO voor de betere wereld op te bouwen."

De in Rome gevestigde FAO heeft een budget van US$ 2,6 miljard voor 2018 en 2019, biedt werk aan bijna 6.000 mensen en werkt in meer dan 130 landen samen met regeringen om armoede op het platteland en honger te verminderen.

Robyn Alders, senior wetenschappelijk adviseur voor de in Londen gevestigde denktank Chatham House, vertelde de Thomson Reuters Foundation dat Qu na een enkele stemronde een duidelijke meerderheid kreeg wat "een indrukwekkende prestatie was".

Qu neemt het echter op een cruciaal moment over, voegde ze eraan toe. Met nog iets meer dan 10 jaar om 17 globale doelen te bereiken die in 2015 door VN-lidstaten werden aangenomen, moet hij enkele van de meest urgente kwesties aanpakken, waaronder het beëindigen van honger. "Er zijn dringende problemen aan te pakken, waarbij de slechte vooruitgang bij het bereiken van deze doelen moet worden overwonnen," zei Alders. Als voorbeelden wees ze op de aanhoudende stagnatie van productie en inkomens voor kleine boeren en een daling van de internationale ontwikkelingsinvesteringen in de landbouw.

De verkiezingen komen in een tijd van toenemend populisme en nationalisme met grote machten die de budgetten voor hulp verminderen, waaronder de Verenigde Staten - de grootste financier van de FAO. Deskundigen hebben het nieuwe FAO-hoofd opgeroepen een sterk leiderschap te laten zien in het aanpakken van toenemende dreigingen van honger en klimaatverandering.

Het aantal mensen zonder voldoende voedsel is de afgelopen drie jaar toegenomen, met één op de negen mensen. Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat wereldwijd 821 miljoen mensen honger lijden door droogte, overstromingen, conflicten en economische groeivertragingen.

De huidige directeur-generaal van de FAO, Jose Graziano da Silva, architect van het toonaangevende Zero Hunger-programma in Brazilië, heeft toezicht gehouden op het streven om ambitieuze interne hervormingen door te voeren. Zijn voorganger, Jacques Diouf, diende een termijn van 18 jaar, maar kreeg te maken met kritiek van donoren over onvolkomenheden.