Zunder: Uitleg nodig rond Zorghotel en massa-ontslagen
24 Jun, 00:00
foto
RCR Zorghotel aan de Anton Dragtenweg is ruim vijf maanden geleden geveild door de Hakrinbank.


Veel rond Zorghotel is nog niet duidelijk. Het pand is op de veiling gekocht door de overheid, via het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Intussen is er een stichting opgericht door de overheid, waarvan Humphrey Hasrat voorzitter is. Het personeel is sinds woensdag in actie, omdat zijn positie en betaling van salarissen niet gegarandeerd zijn. 

Vakbondsleider Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemers Bond, zegt aan Starnieuws dat geprotesteerd wordt tegen de massa-ontslagen die ondernemer Redjinder Thakoersingh heeft aangevraagd bij het ministerie van Arbeid. Van de 62 personeelsleden zijn 46 nog in dienst van RCR Zorghotel. 

De dienstverlening aan patiënten is doorgegaan, ondanks de veiling vijf maanden geleden. Het AZP had via een kort geding aan de vorige eigenaar gevraagd om de sleutels en dossiers in te leveren. Er is al vonnis hierover, maar volgens Zunder is het niet duidelijk wie de werkelijke eigenaar is. Intussen is het bekend dat een stichting belast is met het verdere bestuur van Zorghotel, maar hoe de vork in de steel zit, is volgens Zunder niet duidelijk. 

De vakbond, aangesloten bij de Progressieve Werknemers Organisatie, belegt later op de dag een persconferentie over deze kwestie. Ook bij contractor/uitzendbureau Isoper NV is er sprake van massa-ontslagen. Ook hier zal Zunder nader op ingaan. Het niet naleven van sociale en andere wetten door bepaalde werkgevers is ook een heikel punt dat aangekaart zal worden op de persconferentie.