Venezuela: VN's Bachelet dringt aan op vrijlating gevangenen
23 Jun, 08:32
foto
De VN Hoge Commissaris voor mensenrechten, Michelle Bachelet, heeft in Caracas een ontmoeting gehad met president Nicolas Maduro. (Foto: Reuters)


VN-mensenrechten-
commissaris Michelle Bachelet heeft er bij de Venezolaanse regering op aangedrongen gevangenen vrij te laten die waren gearresteerd vanwege vreedzame protesten. Ze bevestigde vrijdag dat een delegatie in het land zou blijven om de mensenrechtensituatie te volgen.

Bachelet, een voormalige Chileense president, kwam woensdagochtend in Caracas aan voor een driedaags bezoek. Ze heeft een ontmoeting gehad met president Nicolas Maduro en oppositieleider Juan Guaido, maar ook met activisten en slachtoffers van mensenrechtenschendingen. "Het was zeer pijnlijk om de wens van de slachtoffers, van hun families, te horen om gerechtigheid te verkrijgen in het licht van ernstige mensenrechtenschendingen," zei Bachelet op een persconferentie op de internationale luchthaven Maiquetia voordat ze Venezuela verliet. "Ik hoop dat onze evaluatie, onze samenwerking en onze hulp zullen bijdragen tot het versterken van de preventie van foltering en toegang tot de justitie in Venezuela."

Het bezoek van Bachelet op uitnodiging van de regering vond plaats voor de opening van een driedaagse sessie van de VN Human Rights Council op maandag. Van westerse landen wordt verwacht dat ze de sessie gebruiken om kritiek te leveren op Maduro, te midden van de economische inzinking in zijn land die de vlucht heeft veroorzaakt van zo'n 4 miljoen burgers. Bachelet zei in maart in een toespraak tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, dat de Venezolaanse veiligheidstroepen, gesteund door pro-regeringsmilities, vreedzame protesten met overmatig gebruik van geweld, moorden en marteling hadden vernietigd.

Guaido, hoofd van de oppositie-gecontroleerde wetgevende macht, nam in januari een rivaliserend interim-presidentschap aan. Hij veroordeelde Maduro daarbij als een overweldiger. Maduro heeft zich vorig jaar bij een verkiezing verzekerd van een tweede termijn. De stembusgang werd algemeen als frauduleus beschouwd.

Guaido vertelde verslaggevers vrijdag dat twee leden van het team van Bachelet in Venezuela zouden blijven om problemen met betrekking tot chronische tekorten aan voedsel en medicijnen te onderzoeken. Ook zullen de leden de aantijgingen dat de Maduro-regering de mensenrechten heeft geschonden en tegelijkertijd de oppositie heeft onderdrukt, onderzoeken. Maduro, die erbij blijft dat hij het slachtoffer is van een poging tot een door de VS geleide coup, behoudt de steun van de strijdkrachten en de controle van de staatsfuncties.