Zuidoost-Azië gaat strijd aan tegen plastic vervuiling in zee
22 Jun 2019, 22:23
foto
Een vrouw loopt langs een banner waar de Asean-top in Bangkok, Thailand wordt gehouden.(Foto: Reuters)


Zuidoost-Aziatische landen hebben zaterdag gezworen om te strijden tegen plastic vervuiling in de oceaan. De leiders van de Zuidoost-Aziatische landen hebben daartoe een gezamenlijke verklaring aangenomen tijdens een top in Bangkok.

De verklaring van Bangkok over de bestrijding van scheepsafval in de Asean-regio is aangenomen door leiders van de 10 leden tellende associatie van Zuidoost-Aziatische staten (Asean), waaronder vier van 's werelds grootste vervuilers. Asean-leden Indonesië, de Filipijnen, Vietnam en Thailand gooien, samen met de ergste dader China, het meeste plastic afval in de oceanen, staat in een rapport uit 2015 die samen is geschreven met milieuactivistengroep Ocean Conservancy.

"Alle landen ... waarderen en benadrukken milieubescherming en steunen Thailand bij het opnemen van de agenda voor de bescherming van het milieu en het bestrijden van scheepsafval, wat overeenkomt met een wereldwijde agenda", zei vice-woordvoerder Werachon Sukondhapatipak zaterdat tegen verslaggevers. Milieuactivisten hebben de verklaring geprezen als een goede eerste stap voor de regio. Er blijft echter twijfel bestaan ​​over de uitvoering, omdat de groep een niet-interventieregel heeft waardoor de noodzakelijke beleidsvorming in handen van individuele lidstaten blijft.

De tien Asean-landen beloven "om acties op nationaal niveau te versterken, alsook door gezamenlijke acties ... om scheepsresten te voorkomen en aanzienlijk te verminderen", aldus het officiële document waarin persbureau Reuters inzage had. Ze zullen ook "de nationale wet- en regelgeving versterken en de regionale en internationale samenwerking verbeteren, onder meer in de relevante beleidsdialoog en het delen van informatie".

Noch de verklaring, noch het bijbehorende Actiekader vermeldt specifiek verbod op plastic voor eenmalig gebruik of invoer van buitenlands afval, zoals milieugroepen eerder eisten voorafgaand aan de top. De verklaring komt voorafgaand op de G20-top van volgende week in Japan, die 20 grote economieën samenbrengt en ook gericht zal zijn op het aanpakken van plastic vervuiling in de zee.

Regionale economie
Het China-geïntroduceerde Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) pact zou volgens Werachon naar verwachting dit jaar worden afgerond. De onderhandelingen over RCEP begonnen in 2012. Het pact stelt de oprichting van een vrijhandelszone voor die 45 procent van de wereldbevolking en meer dan een derde van zijn BBP omvat, maar waarbij de Verenigde Staten niet is betrokken. "Elk land benadrukt het belang van de RCEP-onderhandelingen. Alle leiders waren het erover eens dat dit dit jaar zou moeten worden afgerond," zei hij. "Dit mechanisme zal Asean economisch versterken en kan worden gekoppeld aan andere kaders voor regionale economische samenwerking."

RCEP, voor het eerst voorgesteld door China, heeft momenteel 16 ondertekenaars: Asean en zes landen in Azië en de Stille Oceaan, waaronder de grote economieën India, Japan en Zuid-Korea. Asean heeft bestaande vrijhandelsovereenkomsten met alle zes landen. "We moeten bereid zijn om elkaar meer te helpen. De interne handel binnen de Asean moet in waarde toenemen", zei Werachon.

Asean die meer dan 50 jaar geleden werd gevormd, worstelde in het verleden met uitdagingen voor de regio omdat het alleen op basis van consensus werkt en aarzelt om betrokken te raken bij elke aangelegenheid die intern wordt beschouwd van een lidstaat.

De topleiders hebben het geschil over de Zuid-Chinese Zee niet besproken, maar het onderwerp zal waarschijnlijk zondag aan de orde komen, voegde Werachon eraan toe. De kwestie werd echter eerder op zaterdag besproken door de ministers van Buitenlandse Zaken. De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de landen vooruitgang hebben geboekt met een onderhandelingsconcept voor de Gedragscode voor de omstreden Zuid-Chinese Zee. Tegen het einde van dit jaar zal waarschijnlijk een eerste concept worden afgerond.

De aanspraken op de Zuid-Chinese Zee - één van 's werelds drukste waterwegen - gedaan door Asean-leden, de Filipijnen, Vietnam, Maleisië, Brunei en Indonesië, evenals China en Taiwan, maken het tot een potentieel heet hangijzer.

China zegt dat het het grootste deel van de waterweg bezit en agressief kunstmatige eilanden heeft aangelegd en gemilitariseerd. Ook confronteert Beijing  schepen die de zone binnenkomen, acties die  urgentie geven aan de inspanningen van Asean om over het gebied te onderhandelen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April