India toont grootse viering 5e internationale yogadag
22 Jun, 16:42
foto
Niet alleen de mensen beoefenen yoga, maar ook de hondeneenheid van het Indiase leger. (Foto:Mod/twitter)


In India heeft het hele land vrijdag de vijfde internationale yogadag gevierd. De hoge temperaturen in veel steden, waaronder de hoofdstad Delhi, hebben de mensen er niet van weerhouden zich buitenshuis te verzamelen en minstens een uur aan yoga te doen.

En het evenement trok allerlei deelnemers - zelfs de hondeneenheid van het Indiase leger! De Indo-Tibetaanse grenspolitie - en hun honden en paarden - waren niet van plan te blijven te zijn. Ze beoefenden wat ze yoga, doga en hoga noemden. En ze waren gelukkiger dan veel van hun mede-beoefenaars - ze mochten hun yoga beoefenen in koelere streken, langs de schilderachtige grens van de Himalaya in India.

Onder degenen die yoga deden in een meer uitdagend klimaat waren de strijdkrachten aan boord van het marinevaartuig INS Viraat, dat is afgemeerd voor de kust van de zinderende stad Mumbai.

In Gujarat werden de soldaten iets creatiever met hun yoga. (Foto: BSF_India)

Premier Narendra Modi, die bekend staat als een yoga-liefhebber, oefende ook met een menigte van ongeveer 40.000 mensen in de deelstaat Jharkhand. "We moeten ons inspannen om yoga te nemen van steden naar dorpen en tribale gebieden. Yoga staat boven religie, kaste, kleur, geslacht en regio - het staat boven alles," zei Modi tijdens het hoofdevenement, dat de aanzet gaf tot de vieringen. De Indiase premier deed rek-, strek- en buigoefeningen en ademhalingsoefeningen in Ranchi, de hoofdstad van de deelstaat.

Sommige beoefenaars namen deel aan een yogasessie in het trapgat vande 15e-eeuwse Adalaj in de westelijke deelstaat Gujarat. Ook in Jammu, de omstreden Himalaya-deelstaat Jammu en Kashmir, namen de mensen de tijd voor hun yogasessie. Aan het andere eind van het subcontinent, in Tamil Nadu, bleken grote aantallen de dag te markeren op een strand in de hoofdstad Chennai.