Politieke wil nodig voor uitvoering management plan
22 Jun 2019, 12:34
foto
Cultuur directeur Elviera Sandie geflankeerd door Michael Newton (consultant), Harrold Sijlbing (schrijver van het Management Plan 2011-2015) en enkele leden van de PURP Project Implementation Unit.


“Een levendige, mooie, veilige en gastvrije stad creëren die de kwaliteit van leven voor alle Surinamers verhoogd, openlijk deelt met bezoekers en de menselijke en buitengewone Universele Waarden van de werelderfgoed stad beschermt.” Dit is de visie die gisteren is gepresenteerd op de laatste stakeholdersmeeting voor de herziening van de Paramaribo World Heritage Site Managementplan 2011-2015 in de Waag aan de Waterkant.

Tijdens deze meeting zijn de verschillende stakeholders in de gelegenheid gesteld om commentaar te leveren op het concept van het Management Plan 2020-2025. Deze is samengesteld door het consultancybedrijf Newton Heritage Consulting uit Curaçao. De stakeholders waren het erover eens dat politieke wil en een goede onderlinge samenwerking tussen de diverse belanghebbenden van essentieel belang is voor een geslaagde uitvoering van het management plan.

De actualisering van het oude Management Plan is onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) die wordt gefinancierd middels een IDB-lening van 20 miljoen US-dollar. Het PURP heeft als doel de sociaaleconomische revitalisatie van de historische binnenstad van Paramaribo. Het opstellen van een Management Plan is een eis van de UNESCO voor alle historische steden die op de werelderfgoedlijst staan, meldt de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), die optreedt als site management autoriteit.

Belangrijk is dat de Outstanding Universal Value, OUV, de buitengewone universele waarde steeds hoog in het vaandel wordt gehouden. Op 29 juni 2019 staat de historische binnenstad van Paramaribo 17 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. De SGES schrijft in een verslag dat zij als site management autoriteit beperkte invloed heeft kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen binnen het werelderfgoed gebied. De institutionele versterking van SGES is dan ook een van de aandachtsgebieden binnen het PURP.

De consultant, Michael Newton, zei tijdens de presentatie van het concept van het nieuwe Management Plan, dat historisch Paramaribo behoort tot de 190 historische steden die op de werelderfgoedlijst staan. Verder is Paramaribo een van de acht werelderfgoedsteden van het Caraïbisch gebied. De stad onderscheidt zich van andere steden door de unieke, overwegend houten, historische architectuur en de verwevenheid met de inheemse culturen van het land.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April