Guatemala gaat stemmen hertellen
22 Jun 2019, 02:33
foto
De kiesautoriteiten in Guatemala gaan de stemmen opnieuw tellen na aantijgingen van fraude. (Foto: Reuters)


Guatemala zal een hertelling van houden na aantijgingen van fraude in de nasleep van de presidents- en parlementsverkiezingen van vorige week zondag. Het Opperste Electorale Tribunaal van het land (TSE) heeft de hertelling aangekondigd.

TSE-president Julio Solorzano vertelde journalisten  dat hij een hertelling van gecertificeerde afgiften van elke stembus had opgedragen om "meningsverschillen te weg te maken". Solorzano zei tijdens een persconferentie dat de hertelling  maandag zou beginnen. De hertelling omvat gemeentelijke en congresverkiezingen die gelijktijdig met de presidentsverkiezingen werden gehouden.

De voormalige first lady Sandra Torres, leidt in de presidentsverkiezingen met 25,7 procent van de stemmen, gevolgd door de conservatieve Alejandro Giammattei, met 14 procent. Verwacht wordt dat beiden zullen meedingen in de tweede ronde die voor 11 augustus is gepland.

De linkse Movement for the Liberation of Peoples, wiens kandidaat Thelma Cabrera de vijfde was in de presidentiële race - hekelde "evidente verkiezingsfraude".  Solorzano zei dat hij Cabrera en haar partij bij de rechtbank had uitgenodigd om haar klacht te controleren.

In de tumultueuze campagne om de aftredende president Jimmy Morales op te volgen, werden twee vooraanstaande kandidaten uitgesloten van deelname aan de verkiezing en vluchtte de hoogste aanklager voor verkiezingsmisdaden het land uit na bedreigingen.

In verschillende gemeenten brak donderdag onrust uit, waar kandidaten voor het burgermeesterschap  de resultaten verwierpen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verwelkomde het TSE-besluit, dat volgens haar gericht was op "het bieden van meer transparantie en zekerheid in het verkiezingsproces, vooral met betrekking tot lokale en parlementsverkiezingen." De TSE heeft woensdag beschuldigingen van fraude in de wettige peiling verworpen.

De OAS, die een waarnemingsmissie onder leiding van de voormalige Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solis stuurde voor de stembusgang, had de verkiezingen goed bevonden. In zijn verklaring op donderdag wees hij alle beschuldigingen van fraude van de hand, ondanks fouten in de rapportage.

"De missie ontving klachten over het kopen van stemmen en observeerde mogelijk kiezersvervoer, evenals fouten bij de digitalisering van stembiljetten," zei hij. "Echter, deze acties veranderen op geen enkele manier de stem van de meerderheid die zal worden weerspiegeld in de resultaten van de presidentiële strijd."

"Het belangrijkste is nu om het proces af te ronden, alle twijfels weg te nemen en ons te gaan richten op het implementeren van de aanbevelingen, zodat het proces van de tweede ronde beter is dan de eerste."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April