Trump start formeel zijn herverkiezingscampagne
19 Jun 2019, 00:56
foto
De Amerikaanse president Donald Trump luidt zijn herverkiezingscampagne officieel in het Amway Center in Orlando, Florida. (Foto: AFP)


De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag zijn herverkiezingscampagne in 2020 officieel gestart voor een groot publiek in Orlando, Florida. De aankondiging komt te midden van oproepen tot afzetting, voortdurende besprekingen van het Congres over zijn presidentschap en bestuur en groeiende verdeeldheid over zijn harde immigratiebeleid.

Maar de toespraak van Trump komt ook op een moment dat de economie blijft groeien en de Republikeinse president grote steun aan zijn basis behoudt. Hoewel de toespraak van dinsdag wordt gezien als het officiële begin van het bod van Trump in 2020, diende hij de papieren voor zijn herverkiezing enkele uren na zijn inauguratie op 20 januari 2017 officieel in. Hij heeft sindsdien campagne-achtige bijeenkomsten gehouden in de Verenigde Staten.

"We nemen het mislukte politieke establishment over en herstellen de regering van, door en voor de mensen", zei Trump in een video die maandag door zijn campagneteam werd gepubliceerd om zijn herlancering te markeren. "Het zijn de mensen, jullie zijn de mensen, jullie hebben de verkiezingen gewonnen."

Tweeënhalf jaar in zijn ambtsperiode ziet Trump veel positieve factoren, geleid door een groeiende economie met lage werkloosheid. "Als de economie sterk blijft, zal hij zeer waarschijnlijk worden herkozen," zei Trump-vertrouweling Newt Gingrich, een voormalige Republikeinse spreker van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Maar het onderzoek van speciale afgezant Robert Mueller naar Russische bemoeienis met de verkiezingen in 2016, gekoppeld aan een presidentiële stijl gekenmerkt door scheldwoorden en oogverblindende tweets, heeft het vertrouwen van sommige Amerikanen in Trump ondermijnd vóór de verkiezingen van november 2020.

Kijkje in campagne
Hij heeft ook verdeeldheid aangewakkerd met zijn harde beleid inzake immigratie en onzekere bedrijfs- en boerderijgroepen met zijn gebruik van tarieven in handelsconflicten met China en enkele bondgenoten. Toen hij dinsdag het Witte Huis verliet op weg naar Florida, zei Trump dat volgende week een massale uitzetting van immigranten zonder papieren zou beginnen. Hij heeft het niet uitgewerkt en mensenrechtenorganisaties en -democraten hebben de president ervan beschuldigd angst te zaaien in de aanloop naar zijn herverkiezing.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, de democratisch verkozen topambtenaar, zei dinsdag in een verklaring: "De nieuwe dreiging van de president van een massale sleepnet deportatie is een daad van uiterste boosaardigheid en onverdraagzaamheid, uitsluitend ontworpen om de angst in onze gemeenschappen te zaaien."

Analisten zeggen dat de retoriek van Trump vlak voor de demonstratie van dinsdag een kijkje leek te bieden in een campagne die grotendeels in dezelfde lijn zal worden gevoerd als zijn eerste, met heel weinig nieuwe beleidsvoorstellen voor een tweede termijn.

Eerder deze maand dreigde Trump om tarieven op te leggen aan Mexicaanse goederen als de Amerikaanse zuiderbuur niet meer deed om de stroom migranten en asielzoekers naar de Amerikaanse grens te leiden. Mexicaanse functionarissen reageerden door akkoord te gaan met een deal waarbij meer dan 6.000 leden van de nationale garde naar Zuid-Mexico werden gezonden en een veilige derde land-overeenkomst voor asielzoekers werd overwogen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April